Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.
Sijoitusmarkkinoilla nähtiin maanantain ja tiistain aikana melkoinen pudotus, jossa niin osake- kuin kryptomarkkinatkin tulivat alaspäin melkoisella rytinällä. Jo valmiiksi laskutrendissä olleen suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi tuli vuorokaudessa alas noin kaksikymmentä prosenttia, painuen alle 50 000 dollarin.
Pienemmissä tokeneissa pudotukset olivat totutusti moninkertaisia. Kyseessä oli voimakkain kurssilasku sitten marraskuun 2022 ja tuolloin nähdyn kryptopörssi FTX:n romahtamisen.
Samankaltainen lyhytaikainen romahdus nähtiin myös osakemarkkinoilla, niin yhdysvaltalaisen S&P 500-indeksin kun japanilaisen Nikkei-indeksin tullessa rytinällä alas.
Mistä äkillisessä kurssipudotuksessa oli kysymys?
Tulkintamme mukaan kyseessä oli useiden samanaikaisten, sijoittajien riskinottohalukkuutta vähentävien tekijöiden kasautuminen ns. täydelliseksi myrskyksi. Yksi tapa kuvata sijoittajien huolten kasautumista voisi olla:
Kuukausitason tarkastelussa on ollut nähtävissä, että huolet Yhdysvaltain ajautumisesta taantumaan ovat kasvaneet. Muun muassa työllisyyden kehitys ei ole vastannut optimistisempia odotuksia. Taantuma ei perinteisesti ole ollut riskillisille omaisuusluokille otollinen olosuhde.
Viikkotason tarkastelussa huolia on lisännyt geopoliittisten jännitteiden lisääntyminen Lähi-idässä. Konfliktien riskien kasvaminen usein lisää varovaisuutta markkinoilla, erityisesti sijoittuessaan maailmantalouden kannalta keskeiselle öljyntuottaja-alueelle.
Päivätason tarkastelussa merkittävä uutinen saatiin viime viikolla, kun Japanin keskuspankki ilmoitti nostavansa ohjauskorkoaan. Japanin huomattavan alhainen korkotaso on tuonut yhdysvaltalaisille osakemarkkinoille merkittäviä pääomavirtoja, kun sijoittajat ovat saattaneet lainata rahaa Japanista nollakorolla ja sijoittaa sen Yhdysvaltain osakemarkkinoille. Tälle “carry tradeksi” kutsulle sijoittamiselle nousevat Japanin korot ovat epäsuotuisa suunta, ja todennäköisesti johtivat hyvin tuottaneiden sijoitusten realisointiin.
Yhdessä nämä tekijät muodostivat kolminaisuuden, jonka vaikutus purkautui maanantaina kaikkien riskillisten omaisuuslajien rajuna markkinalaskuna. Mitään näistä tekijöistä ei sinänsä voine pitää täytenä yllätyksenä, mutta hieman yllättävää oli, kuinka äkillisesti ja rajuna niiden yhteisvaikutuksesta syntynyt tarve riskin vähentämiselle realisoitui.
Ymmärrettyämme markkinatapahtumien ison kuvan, voimme seuraavaksi tarkastella kryptovaluuttojen liikkeitä tässä kontekstissa.
Ensimmäisenä on hyvä hahmottaa, että näkemyksemme mukaan kryptovaluutat lähtivät tähän korjausliikkeeseen varsin korkeilta arvostustasoilta. Heinäkuun puolivälistä elokuun alkuun olimme saaneet todistaa melko epätyypillistä tilannetta, jossa osakemarkkina oli jo kääntynyt korjausliikkeeseen, mutta normaalisti sen kanssa korreloiva kryptomarkkina puski vielä uuteen paikalliseen huippuun heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.
Varmaa syytä tähän diskrepanssiin emme voi nimetä, mutta pidämme todennäköisenä että se liittyi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestettyyn vuotuiseen Bitcoin Conferenceen, jonka vieraspuhujaksi ilmoitetun, kryptomyönteiseksi profiloituneen presindenttiehdokas Donald Trumpin odotettiin antavan myönteisiä lausuntoja kryptovaluuttojen ja erityisesti Bitcoinin tulevaisuudesta hänen mahdollisen uudelleenvalintansa jälkeen.
Oli syy heinäkuun jälkipuolen osake- ja kryptomarkkinoiden erkaantumiseen mikä tahansa, sen seurauksena kryptomarkkina näyttäytyi elokuun alussa varsin korkealle arvostetulta suhteessa esimerkiksi teknologiaosakkeisiin.
Tällaiseen asetelemaan kryptosijoittajan kannattaa yleensä suhtautua hieman varovaisesti, sillä tämän kaltaisella yliarvostuksella on taipumus jossain vaiheessa korjautua, ja yhdistettynä markkinan yleiseen laskusuuntaan se usein tarkoittaa kryptovaluutoille erityisen kovia kurssipudotuksia.
Huomioiden tämä lähtötilanne kurssipudotukseen, emme pidä kryptomarkkinan pudotusta erityisen kovana. Kirjoitushetkellä (keskiviikko 7.8.2024) kryptomarkkinan kokonaisarvo (suurimmat stablecoinit poislukien) suhteessa NDX-indeksiin on, ehkä hieman yllättäen, edelleen helmikuun 2024 kovan markkinanousun tasolla. Tulkinnasta riippuen riippuen tämän voi nähdä joko:
1. Osoituksena kryptomarkkinan huomattavasta resilienssistä
TAI
2. Varoituksena siitä, että yleisen markkinalaskun jatkuessa kryptovaluuttojen kursseissa on vielä huomattavasti laskun varaa. BTC/NDX-suhteen laskeminen esimerkiksi syksyn 2023 tasolle tarkoittaisi noin 40% laskua NDX-indeksiä vastaan.
Tässä myllerryksessä luonnollisesti herää kysymys, mitä kryptomarkkinalta sopisi odottaa seuraavaksi?
23.7.2024, bitcoinin kurssin ollessa noin 66 000 dollaria kirjoitimme edellisessä Pulse-uutiskirjeessämmme:
"Jos edellisen uutiskirjeemme keskeinen viesti oli optimismi keskellä kurssipudotusta, on se tällä kertaa varovaisuuden herättely keskellä kurssinousua. Viime viikkojen vahvasta kurssinoususta huolimatta näemme joitakin merkkejä, jotka saavat varautumaan siihen että tämä kurssinousu saattaisi olla pian tulossa ainakin väliaikaiseen päätökseensä.”
Arviomme näyttää osoittautuneen melko oikeaksi.
Viimeisten kuukausien ajan olemme kryptomarkkinan sik-sak-liikkeessä mielestämme onnistuneet ennakoimaan markkinan käännöskohdat suhteellisen hyvin. Tästä on kiittäminen ennen kaikkea sitä, että kryptomarkkina on melko kiltisti noudattanut sille tyypillistä positiivista korrelaatiota EUR/USD-valuuttaparin kanssa ja käänteistä korrelaatiota dollari-indeksin (DXY) kanssa.
Viime päivien jäljiltä olemme tilanteessa, jossa nämä korrelaatiot ovat kääntyneet päälaelleen. Bitcoin on heikentynyt dollaria vastaan, joka puolestaan on, ei vahvistunut, vaan heikentynyt euroa vastaan.
Teknisen analyysin näkökulmasta tilanne muistuttaa tasan kuukausi sitten nähtyä. Tällöinkin EURUSD oli selkeässä nousutrendissä, mutta BTCUSD hetkellisen kertaluonteisen myyntipaineen vuoksi laskussa.
Tuolloin rohkaisimme lukijoitamme markkinasyöksyn keskellä optimismiin. Meistä näytti melko selvältä, että markkinalaskussa kyse oli kryptomarkkinan sisäisestä, kertaluonteisesta ja ohimenevästä tapahtumasta muutoin riskillisiä omaisuuseriä suosivassa makroympäristössä.
Tällä hetkellä tilanne on hieman toisenlainen. Kryptomarkkinan sisällä ei ole tapahtunut ainakaan vastaavia merkittäviä negatiivisia katalyytteja. Jotkut analyytikot liittävät markkinalaskun Yhdysvaltain demokraattipuolueen uuden presidenttiehdokkaan Kamala Harrisin edellistä ehdokasta Joe Bidenia suurempiin voiton mahdollisuuksiin, mutta emme usko tällä olevan erityisen suurta roolia nyt nähdyssä markkinamyllerryksessä. Hieman enemmän painoarvoa voisimme antaa trading-yhtiö Jump Crypton viikonlopun merkittäville likvidointimyynneille, jotka painoivat makrotilanteen vuoksi hauraita kryptokursseja entisestään.
Näyttää kuitenkin selvältä, että tällä kertaa markkinalaskun keskeiset syyt ovat makrotaloudessa ja JPY/USD-valuuttaparin poikkeuksellisessa käyttäytymisessä. Tämän vuoksi myös laskutrendin jatkuminen tai kääntyminen tulee ratkeamaan näiden tekijöiden kautta. Japanin keskuspankin johtaja Shinichi Uchida tyynnytteli keskiviikkona markkinoita toteamalla keskuspankin ottavan sijoitusmarkkinoiden kehityksen huomioiden tulevissa korkopäätöksissään. Osakemarkkinat ovatkin tiistain ja keskiviikon aikana osoittaneet selkeää elpymistä. Optimisti saattaisikin nähdä, että pahin olisi jo takana.
Tällä hetkellä joudumme toteamaan, että tilanne on vielä varsin epäselvä ja elää päivästä toiseen. Todennäköisesti seuraavan Pulse-uutiskirjeemme julkaisuun mennessä tilanne on jo huomattavasti selkiytynyt. Kryptosijoittajan kannattaa seurata sekä krypto- että osakemarkkinaa melko tiiviisti.
Mahdollisten uusien liikkeiden suhteen paras indikaattori saattaa olla pienempien alt-coinien markkina-arvoa kuvaava TradingView ticker OTHERS. Liikkeet alaspäin usein näkyvät ensin pienempien tokeneiden ja vasta hieman myöhemmin suurempien tokeneiden, esimerkiksi bitcoinin kurssissa, pääoman siirtyessä ensimmäisenä pienistä tokeneista dollariin ja bitcoiniin. Kirjoitushetkellä OTHERS-kategorian nousun momentum näyttää vaimenevan, mikä voisi ennakoida seuraavaa liikettä alaspäin.
Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.
Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.
Kirjaudu ulos