19.3.2025
I
Opi kryptoista

Bitcoin ja Dollar Cost Averaging (DCA)

Mitä on DCA?

Dollar Cost Averaging (DCA) on sijoitusstrategia, jossa sijoituskohdetta ostetaan tasaisin, ennalta määrätyin aikavälein vakiokokoisella summalla. Yksinkertaisimmillan tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi bitcoinin ostamista esimerkiksi sadalla eurolla kuukaudessa. 

DCA on hyvä vaihtoehto erityisesti piensijoittajille, joilla ei ole aikaa tai osaamista jatkuvasti seurata sijoituskohteidensa arvonkehitystä. Perinteinen kuukausisäästäminen esimerkiksi osakerahastoihin onkin hyvä esimerkki juuri Dollari Cost Averaging-strategian käyttämisestä.

Miksi DCA ?


Onnistuneiden sijoitusten kaava on periaatteessa simppeli. Tulee vain “ostaa halvalla ja myydä kalliilla”. Yksinkertaista, eikö totta?

Todellisuudessa ongelma on, että finanssialan täysipäiväisillä ammattilaisillakin on usein erimielisyyksiä, mitkä sijoituskohteet milloinkin ovat “halpoja” ja mitkä “kalliita”. Erityisen vaikeaa se on bitcoinin kohdalla. Bitcoin on sijoituskohteena kategoriassa “arvon säilyttäjä”, kuten perinteinen fyysinen kultakin. Milloin esimerkiksi kulta on halpaa tai kallista? 

Lisää vaikeutta tuo, että toisin kuin vuosituhansien aikana paikkansa arvon säilyttäjänä vakiinnuttanut kulta, on bitcoin vasta vakiinnuttamassa paikkaansa tällaisena sijoituskohteena. Tämä tarkoittaa, että meillä ei ole vielä lainkaan vakiintunutta käsitystä siitä, millaista osaa kaikesta maailman varallisuudesta bitcoinin tulisi edustaa ja täten, mikä bitcoinin markkinakurssin oikeastaan tulisi olla.

Bitcoinin tämänhetkisten arvostustasojen määrittämiseen on kehitetty metodeja, kuten sen arvonmuutosten voimakkuutta kuvaava MVRV-arvo, tai erilaiset tilastolliset poikkeamat pitkän aikavälin keskiarvoista. Näihin perehtyminen vaatii kuitenkin melko paljon ajallista panostamista, ja parhaimmillaankin niistä tehdyt tulkinnat pätevät vain siinä määrin, kuin bitcoinin tuleva kurssikehitys muistuttaa historiallista kehitystä.

Havaintojemme mukaan kryptosijoittamisen aloittamista ohjaakin useimmiten perusteellisen markkina-analyysin sijaan kiinnostuksen ja innostuksen herääminen. Nämä positiiviset tunteet ovat useimmiten syntyneet sijoittajan kuultua tiedotusvälineistä tai sosiaalisesta piiristään bitcoinin voimakkaista kurssinousuista

Tämän sinänsä hyvin ymmärrettävä  kryptosijoittajamisen aloittamisen kimmokkeen valitettava kääntöpuoli on, että moni päätyy aloittamaan bitcoin-sijoittamisen kurssien juuri voimakkasti noustua, mikä ei usein ole paras mahdollinen hetki. Kun kurssit kovien nousujen jälkeen väistämättä laskevat ja sijoitukset painuvat tappiolle, päätyy tuore kryptosijoittaja usein pettyneenä myymään sijoituksensa useita kymmeniä prosentteja tappiollla. Halvalla ostamisen ja kallilla myymisen sijaan markkinapsykologia ohjaa tottumatonta sijoittajaa toimimaan juuri päinvastoin.

Tämän kryptosijoittamisen ensimetrien sudenkuopan välttämiseen erinomainen apu on tässä artikkelissa käsiteltävä Dollar Cost Averaging. Kun sijoittaminen aloitetaan pienillä tasasummilla, pitkässä juoksussa ei haittaa vaikka aloitushetki olisikin epäoptimaalinen. Ensimmäiset kuukaudet edustavat useiden vuosien sijoitussuunnitelmassa prosentuaalisesti hyvin pientä osaa  kaikista bitcoin-ostoista, ja ainakin historiallisesti nämäkin ostoerät ovat ajan kanssa päätyneet voitolle.

Erityisen hyödyllinen DCA-strategia on siinä tapauksessa, että sijoittamisen aloittaminen todellakin on ajoittunut lähelle kurssihuippua, ja ensimmäisinä kuukausina nähdään rajuja kurssilaskuja. Näitä prosentuaalisesti voimakkaita laskuja on huomattavasti helpompi käsitellä emotionaalisesti, jos bitcoiniin sijoitettavaksi suunnitelluista euroista on sijoitettu vasta pieni osa ja euromääräiset tappiot pysyvät täten pieninä.

Vaikka DCA-strategia sopiikin myös pidempään kryptosijoittamista harrastaneille, pidämme sitä erityisen soveltuvana juuri aloittaville kryptosijoittajille. Kurssivaihtelujen vaikutusta tasaavana ja suurilta kurssilaskuilta suojaavana se vähentää tuoreen kryptosijoittajan riskiä juuri ensimmäisten vuosien aikana. 

Omien havaintojemme perusteella juuri ensimmäinen vuosi onkin usein kryptosijoittamisessa vaikein. Kuten edellä todettu, kryptosijoittamisen aloittamisen ajoitus yleensä ei ole paras mahdollinen. Toisaalta perinteisempiin sijoituskohteisiin tottuneelle kryptomarkkinan volatiliteetin rajuus ja joskus vaikeasti ymmärrettävät markkinaliikkeet tuntuvat usein dramaattisimmin juuri ensimmäisen vuoden aikana, ja tuore kryptosijoittaja on altein tekemään hätiköityjä ja itselleen haitallisia ratkaisuja.

Mekaanisesti tasaiseen ostamiseen perustuva DCA-strategia toimii tällöin ikään kuin sijoittajan selkänojana, joka auttaa navigoimaan läpi usein varsin myrskyiseän ensimmäisen vuoden kryptomarkkinalla. Ajan kuluessa ymmärrys kryptomarkkinan dynamiikasta ja toisaalta sietokyky kryptokurssien volatiliteetille usein kasvavat, ja tämän myötä sijoittaja voi alkaa harkita myös ajoituksellisten elementtien sisällyttämistä kryptosijoittamiseensa. Monesti tällöinkin hyvä ajatus on toteuttaa esimerkiksi 50-75% kryptosijoittamisesta edelleen DCA-strategian mukaisesti, ja ottaa markkinan ajoitukseen liittyvää näkemystä lopuilla 25-50 prosentilla.

Case-esimerkki:
Dollar Cost Averaging vuosina 2021-2024

Havainnollistamme esimerkin kautta, millaisia tuottoja Dollar Cost Averaging-strategian toteuttaminen bitcoin-sijoittamisessa on viime vuosina tarjonnut. Sisällyttääksemme tarkasteluun kaikki markkinasyklin vaiheet, aloitamme tarkastelun markkinahuipusta vuoden 2021 lopulla ja päätämme sen toistaiseksi nähtyyn markkinahuippuun vuoden 2024 lopussa.

Ensimmäiseksi on toki syytä muistuttaa siitä tosiseikasta, että sijoitusmaailmassa mikään historiallinen tuotto ei koskaan ole tae tulevaisuudesta.

2022: DCA laskumarkkinassa

Aiemmin tekstissä korostimme sitä, että DCA-strategia vähentää aloittelevan kryptosijoittajan riskiä erityisesti siinä tapauksessa, että kryptosijoittamisen aloittaminen sattuu ajoittumaan vähemmän optimaaliseen aikaan, eli kurssien ollessa juuri korkealla. Totesimme myös, että tämä on varsin tyypillistä, herää kiinnostuu kryptosijoittamiseen usein juuri kovista kurssinousuista kuulemisen myötä.

Havainnollistamme tätä aloittamisen ajankohtaan liittyvän riskin hallitsemista valitsemalla lähivuosilta kenties huonoimman mahdollisen ajankohdan, eli marraskuun 2021. Kryptomarkkina oli tuolloin, paljolti COVID 19- pandemian laukaiseman voimakkaan taloudellisen elvytyksen siivittämänä, ollut jo kaksi vuotta erittäin vahvassa nousumarkkinassa. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi oli parissa vuodessa noin kymmenkertaistunut, kohoten aina 60 000 dollariin saakka. 

Tässä markkinahuipussa, jälkikäteen arvioiden varsin huonolla hetkellä, kuvitteellinen sijoittajamme päätti aloittaa bitcoiniin. Onnekseen kuvitteellinen sijoittajamme kuitenkin valitsi sijoitusstrategiakseen kertaostamisen sijasta DCA-strategian, jossa hän joka kuukauden alussa osti kulloinkin vallitsevalla markkinahinnalla bitcoinia tasasummalla. Kryptosijoittaja määritti ostojensa aikaikkunaksi viisi vuotta, eli joka kuukausi sijoitettaisiin yksi kuudeskymmenesosa kokonaissummasta.

Sijoittajamme siis aloitti ostot bitcoinin kurssin ollessa noin 60 000 dollarissa. Pian aloittamisen jälkeen kryptomarkkina kääntyi jyrkkään laskuun, ja reilun puolen vuoden kuluttua kesällä 2022  bitcoinin kurssi oli enää noin 30 000 dollaria, eli laskenut peräti noin 50 prosenttia. Kuvitteellisen sijoittajamme ostojen keskihinta oli noin 45 000 dollaria, eli siihen mennessä tehdyt ostot olivat noin 30 prosenttia tappiolla. Tämä ei kuitenkaan suuremmin kirpaissut, sillä olihan sijoittajamme tähän mennessä sijoittanut vasta noin kymmenen prosenttia koko sijoitussummastaan. Bitcoinin kurssin puolittuminen tässä vaiheessa tarkoitti siis vain noin kolmen prosentin laskua koko sijoituspääoman arvossa.

Laskumarkkina jatkui kuitenkin edelleen, ja vuoden 2022 lopussa bitcoinin kurssi tullut huipustaan alas jo noin 75 prosenttia, laskien aina n. 16 000 dollariin saakka. 

Kuvitteellisen sijoittajamme tilanne ei kuitenkaan ollut erityisen paha. Bitcoinin kurssilaskun myötä oli laskenut myös sijoittajamme tekemien ostojen keskihinta, ja vuoden 2022 lopussa se oli enää noin 33 000 dollaria. Sijoittajamme tekemät ostot olivat siis noin 50 prosenttia tappiolla, ja kun koko sijoitettavasta pääomasta oli reilun vuoden aikana sijoitettu noin neljännes, oli koko sijoituspääoman arvo laskenut noin kolmetoista prosenttia.

Sijoittajamme siis aloitti kryptosijoittamisen mahdollisimman huonolla hetkellä, mutta laskumarkkinan pohjalla, bitcoinin kurssin laskettua 75 prosenttia, oli sijoittajamme sijoituspääoman arvo laskenut vain noin kolmetoista prosenttia. Vertailun vuoksi on hyvä todeta, että samassa vuoden 2022 laskumarkkinassa esimerkiksi osakeindeksi S&P 500 laski huipusta pohjaan yli 25 prosenttia.

2023-2024: DCA nousumarkkinassa

Vuoden 2023 alusta alkoi kryptomarkinalla uusi nousumarkkina. Vuoden 2023 alusta vuoden 2024 loppuun bitcoinin kurssi noin kuusinkertaistui.



Vuoden 2023 aikana bitcoinin kurssi nousi noin 17 000 dollarista noin 42 000 dollariin (+150%). Samaan aikaan vuoden 2023 alkupuolen edulliset ostohinnat toivat kuvitteellisen sijoittajamme ostojen keskihintaa edelleen alaspäin, ja vuoden lopussa keskihinta oli enää noin 31 000 dollaria. Bitcoinin kurssin ollessa vuoden 2023 lopussa edellä mainittu 42 000 dollaria, olivat tehdyt ostot kokonaisuutena lähes 45 prosenttia plussan puolella. Kun koko sijoitettavasta pääomasta oli tähän mennessä ehditty sijoittaa noin kolmannes, oli koko sijoituspääoman tuotto tässä vaiheessa noin 15%.

Huolimatta bitcoin-sijoittamisen aloittamisesta aivan kurssihuipulla, oli kuvitteellisen sijoittajamme sijoituspääoma reilun vuoden sijoittamisen jälkeen 15 prosenttia voitolla. 

Vuoden 2024 aikana bitcoinin kurssi jatkoi nousuaan, aloittaen vuoden 42 000 dollarista ja päättäen sen noin 93 000 dollariin (n. +120%). Vuoden 2024 lopussa kuvitteellisen sijoittajamme ostojen keskihinta oli kohonnut noin 42 000 dollariin. Tehdyt ostot olivat siis noin 120% voitolla. Kun koko sijoituspääomasta oli tässä vaiheessa sijoitettu noin kaksi kolmasosaa, oli sijoituspääomalle saatu tuottoa reilussa kahdessa vuodessa noin 80%. 

Bitcoinin kurssi oli siis tehnyt hurjat heilahdukset edestakaisin, yli 60 000 dollarin kurssihuipusta alas 16 000 dollariin ja takaisin yli 90 000 dollariin. Kuvitteellinen sijoittajamme oli kurssihuipulla aloittamisesta huolimatta tänä aikana kuitenkin enimmillään tappiolla vain noin kolmetoista prosenttia, ja saanut sijoituspääomalleen tuottoa kolmessa vuodessa oli ollut noin 80 prosenttia

2025- : mitä seuraavaksi?

Tämä oli taaksepäin katsova kuvaus DCA-sijoittamisesta vuoden 2021 kurssihuipusta vuoden 2024 loppuun. Millaiselta näyttää kuvitteellisen sijoittajamme tulevaisuuden näkymät?

Tulevaa bitcoinin kurssikehitystä meistä kukaan ei pysty ennustamaan. Jos kuitenkin uskoo että bitcoinin 16 vuotta kestänyt kurssinousu ja kypsyminen arvonsäilyttäjäksi jatkuu, tarjoaa DCA-sijoitusstrategia jatkossakin tavan hyötyä tästä odotetusta kurssinoususta hallitulla riskillä.

DCA-strategiaan perustuvan sijoitussuunnitelman edetessä on hyödyllistä pitää mielessä kaksi asiaa:

1. Kun yhä suurempi osa koko sijoitettavasta pääomasta on sijoitettu, on yksittäisen ostoerän vaikutus ostojen keskihintaa jatkuvasti pienempi. Ostojen keskihinta alkaa siis vakiintua, ja hetkelliset kurssimuutokset vaikuttavat siihen yhä vähemmän.

2. Toisaalta, kun suurempi osa koko sijoituspääomasta on jo sijoitettu, alkaa suurempi osa sijoituspääomasta altistua bitcoinin kurssivaihteluille. Vuoden 2022 laskumarkkinassa kuvitteellista sijoittajaamme suojasi ennen kaikkea se, että koko pääomasta oli sijoitettu vasta pieni osa. Hypoteettisessa vuoden 2027 laskumarkkinassa kurssivaihteluille altistuisi koko sijoituspääoma.

(Toki koko pääoma altistuu myös kurssinousuille.)

Tätä pääoman kasvavaa altistusta kurssivaihteluille voi kuitenkin kompensoida se, että ajan myötä kasvaa myös kuvitteellisen sijoittajamme osaaminen ja ymmärrys kryptomarkkinasta. Tämän myötä hän voikin alkaa implementoida sijoitusstrategiaansa myös elementtejä, joilla altistusta kurssivaihteluille pyritään säätelemään markkinan sen hetkisen arvioidun riski/tuotto-potentiaalin myötä. Luonnollisesti hyvä vaihtoehto on myös jatkaa puhtaasti DCA-strategian noudattamista, huolehtien että kurssivaihteluille altistuva pääoma vastaa omaa riskinsietokykyä.

Tässä esimerkissä näimme, kuinka DCA-strategian noudattaminen suojasi kryptosijoittajaa erityisesti sijoittamisen alkuvaiheen suden kuopilta, kuten sijoittamisen aloittamiselta epäsuotuisaan aikaan, tai kurssilaskuista säikähtämisen laukaisemilta paniikkimyynneiltä. Pidämmekin sitä erinomaisena strategiana nimenomaan kryptosijoittamisen aloittamiseen, ja kokemuksen karttuessa sitä on mahdollista täydentää muilla myös strategioilla.

Alla oleva sisältö näkyy vain Kvarn X Pro -asiakkaille.

Tutustu Pro-asiakkuuteen ja sen etuihin täällä.

Kirjaudu sisään

Lähetimme sinulle 6-lukuisen kirjautumiskoodin.
Tarkista sähköpostisi ja liitä koodi alle.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.

Kirjaudu ulos