20.2.2025
I
Pulse

Bitcoin edelleen 97000 dollaria

Bitcoin edelleen 97000 dollaria


Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.


Viikon avainluvut

Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty poikittaisliikkeessä, ilman selkeää trendiä. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi nousi noin yhden prosentin, ja toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin kurssi noin kaksi prosenttia. Muun kryptomarkkinan kokonaismarkkina-arvo (pois lukien suurimmat stable coinit) puolestaan laski noin yhden prosentin.

Kryptomarkkinan liikkuessa suhteellisen tasatahtiin, ei bitcoin-dominanssissa tai ETH/BTC-suhteessa nähty viikon sisäisestä heilunnasta huolimatta merkittäviä muutoksia.

Vaikka alt-coin-markkinan kokonaisarvossa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia, nähtiin yksittäisissä tokeneissa huomattaviakin kurssinousuja- ja laskuja. Kvarn X-kaupankäyntipalvelun tokeneista kovimmat viikkonousut tekivät MKR (+20%), TIA (+16%) ja XRP (+10%). Viikon kovimpia kurssilaskijoita puolestaan olivat RAY (-12%), JTO (-10%) ja ENA (-10%).

Kryptomarkkina poikittaisliikkeessä

Kuten viikon avainluvuista käy ilmi, on kryptomarkkina kokonaisuutena ollut viimeisen viikon aikana melko vähäliikkeinen. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi on pysynyt vähäisellä volatiliteetilla 95 000 dollarin tuntumassa, ja toisaalta bitcoinin ja alt-coin-markkinan välillä ei ole tapahtunut suuria heilahduksia.

Viimeisen viikon jäljiltä näkemyksemme kryptomarkkinan lyhyen aikavälin näkymistä on tällä hetkellä varsin kaksijakoinen.

Puhtaasti teknisen analyysin näkökulmasta tilanteessa voi nähdä varsin lupaavia merkkejä.

Päivätason graafissa tarkasteltuna suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi on viimeisten kuukausiensa “rangen” ala päässä (1). Parin laskupäivän jälkeen tiistaina päiväkynttilässä nähty pitkä alapuolen varjo (wick) viittaisi usein trendin kääntymiseen, tässä tapauksessa laskun vaihtumiseen nousuksi. Tiistain jälkeen olemmekin nähneet 1,5 päivää mukavaa nousua. Tämä puolestaan näkyy Relative Strength Indexin nousuna yli signaaliviivansa, joka puolestaan sekin on kääntynyt nousuun (3).

Tekninen analyysi tarjoaisi siis syitä optimismiin. Miksi näistä merkeistä huolimatta olemme tällä hetkellä melko varovaisia?

Ensimmäisenä on on syytä tunnistaa, että viimeisten viikkojen tiukassa rangessa, ilman juuri minkäänlaista trendiä, erilaisten indikaattorien informaatioarvo luonnollisesti heikkenee. Toisaalta eri aikavälien tarkastelun tarjoamat näkymät poikkeavat selvästi. Viimeisten kahta viikkoa kuvaavassa yhden tunnin aikavälein tarkastelussa näkyy, että olemme itse asiassa tämän rangen yläpäässä ja lähestymme viime viikkoina ylivoimaiseksi osoittautunutta 98 000-99 000 dollarin vastustasoa.

Osakemarkkina nousussa


Teknisen analyysin rajoitteitakin enemmän aihetta varovaisuuteen kuitenkin tarjoaa yleisempi sijoitusmarkkinan konteksti, jossa näkemämme kryptomarkkinan poikittaisliike on tapahtunut.

Tammikuun puolivälissä nähdyn korjausliikkeen jälkeen osakemarkkina on kehittynyt varsin vahvasti. Osakemarkkinan kehitystä kuvaava S&P 500-indeksi on kohonnut reilussa kuukaudessa yli viisi prosenttia, kohoten keskiviikkona 19.2.2025 uusiin kaikkien aikojen ennätyslukemiin yli 6 100 pisteen.

Markkinasentimentti on siis viime viikkoina ollut lähtökohtaisesti riskillisiä omaisuuseriä suosiva. Kryptovaluuttojen kursseihin tämä on kuitenkin heijastunut varsin vähän. Jos ohitamme päivänsisäiset kurssiheilahtelut, on bitcoinin kurssi lähes tammikuun puolivälistä lähes muuttumaton, vaikka S&P 500-indeksi on kohonnut edellä mainitut yli viisi prosenttia.

Erityisesti parin viimeisen viikon ajan bitcoinin kurssi on osakemarkkinan kohotessa jopa laskenut.

Viime viikkojen markkinakehitys herättää ilmeisen kysymyksen: jos bitcoinin kurssi liikkuu poikittain osakemarkkinan noustessa, miten se mahtaa reagoida kun osakemarkkina jossain vaiheessa vääjäämättä kääntyy korjausliikkeeseen alaspäin?

Krypto-optimisti voisi sanoa, että viime viikkojen kurssikehitys on vain osoitus pitkään odoteusta bitcoinin ja osakemarkkinan korrelaation heikkenemisestä. Tämä hypoteesi voisi sanoa, että jos osakemarkkinan nousu ei selkeästi heijastu bitcoinin kurssiin nousuna, ehkä osakemarkkinan lasku ei selkeästi heijastu bitcoinin kurssiin laskuna?

Kaikki on toki mahdollista. Tässä vaiheessa tulkintamme kuitenkin on, että bitcoinin kurssin paikallaan polkeminen osakemarkkinan tarjoamasta myötätuulesta huolimatta todennäköisimmin kertoo tämänhetkisestä kryptomarkkinan heikkoudesta. Tässä tilanteessa osakemarkkinan nousu ei riitä vetämään bitcoinia merkittävästi ylöspäin, mutta osakemarkkinan lasku todennäköisimmin on omiaan aiheuttamaan myös kryptokurssien laskua.

Samaan hengenvetoon on syytä tähdentää, että arvio “kryptomarkkinan heikkoudesta” ei ole mikään lopullinen tai edes pitkäaikainen tuomio, vaan ainoastaan tämän hetken asian tilan kuvaus. Marrakuussa nähdyn hurjan bitcoin-rallin jäljiltä pidämme sitä itse asiassa täysin luonnollisena tasausvaiheena.

Osakemarkkinan ja kryptomarkkinan välistä suhdetta voi hahmotella esimerkiksi asettamalla vastakkain bitcoinin ollarikurssin ja Ultra Pro QQQ:ta (3x vivutettu NDX-indeksi, TQQQ).

Yllä olevasta graafista voidaan nähdä, että välittömästi Yhdysvaltain presidentivaalin jälkeisessä kurssirallissa bitcoinin kurssi jopa kolminkertaisesti vivutettua Nasdaqia vastaan kohosi lähes pystysuoraan.

Graafista voidaan nähdä myös, että BTCUSD/TQQQ-suhde nousi yli 1200:n. Tällaisissa lukemissa se ei pysynyt edes vuoden 2021 kryptohuumassa pitkään, ja sen jälkeen on käynyt niissä vain yksittäisinä päivinä.

Bitcoinin ollessa näin suhteellisesti näin korkealle arvostettu, on sen dollarikurssissa ollut vaikea nähdä kovin suurta nousun varaa ilman joko osakemarkkinan todella vahvaa kehitystä tai jotakin kryptospesifiä katalyyttia, joka olisi kohottanut BTCUSD/TQQQ-suhteen uusille lukemille (kuten esimerkiksi paljon puhuttu Yhdysvaltain strateginen bitcoin-varanto).

Yllä olevasta graafista voidaan myös nähdä, että viime viikkoina nähty bitcoinin kurssi polkeminen paikallaan osakemarkkinan kohotessa on tuonut BTCUSD/TQQQ-suhdetta selkeästi alaspäin.

Optimistinen tulkinta on, että tämän myötä bitcoinin suhteellisessa arvostuksessa saattaisi jälleen pian olla nousun varaa. Välttämätön sivuhuomautus tälle kuitenkin on, että tyypillisimmin BTCUSD/TQQQ-suhteen pohja ja uuteen nousuun lähteminen on tapahtunut bitcoinin dollarikurssin liikkuessa ensin alaspäin, ja harvemmin lähtiessä poikittaisliikkeestä kirimään ylöspäin. Kuten analyysimme alussa totesimme, kaikki toki on mahdollista.


Lopuksi on huomautettava, että BTCUSD/TQQQ-suhde on toki varsin karkea työkalu krypto- ja osakemarkkinan suhteen arvioimiseen, ja sitä tulee käyttää vain hyvin suuntaa-antavana. Vivutettuna ETF:na TQQQ:n kurssikehitykseen vaikuttaa paljon trendin suunnan lisäksi myös volatiliteetti, ja se edustaa vain osaa osakemarkkinasta. Luonnollisesti myöskään ole mitään takeita, että BTCUSD/TQQQ-suhteen kehitys jatkossa noudattelisi sen historiasta tehtäviä tulkintoja. Pidämme sitä kuitenkin yhtenä hyödyllisenä indikaattorina muiden joukossa.

Näillä mietteillä jätämme lukijan seuraamaan kryptomarkkinan varsin mielenkiintoista tilannetta. Vaikka kryptomarkkina analyysimme mukaan onkin hetkellisesti jäänyt osakemarkkinan kyydistä, saattaa juuri tämä asetelma tarjota lähiaikoina myös kiinnostavia mahdollisuuksia.

Me jatkamme tilanteen seuraamista ja palaamme jälleen ensi viikolla Kvarn Pulse-uutiskirjeen merkeissä, joten pysythän kuulolla!

Alla oleva sisältö näkyy vain Kvarn X Pro -asiakkaille.

Tutustu Pro-asiakkuuteen ja sen etuihin täällä.

Kirjaudu sisään

Lähetimme sinulle 6-lukuisen kirjautumiskoodin.
Tarkista sähköpostisi ja liitä koodi alle.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.

Kirjaudu ulos