Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.
Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty vahvassa nousussa. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi nousi noin yhdeksän prosenttia, samoin toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin. Muun kryptomarkkinan kokonaisarvo (pois lukien suurimmat stable coinit) nousi noin seitsemän prosenttia.
Bitcoinin kurssin kehittyessä hieman alt-coin-markkinaa paremmin, kohosi bitcoin-dominanssi noin yhden prosentin. Bitcoinin ja etherin kurssien puolestaan liikkuessa tasatahtia, ETH/BTC-suhteessa tapahtunut olennaista muutosta.
Nousujohteisella viikolla nähtiin yksittäisissä alt-coineissa varsin hulppeita kurssinousuja. Kvarn X-kaupankäyntipalvelun tokeneista kovimmat viikkonousut tekivät IMX (+37%), FET (+34%) ja STX (+30%). Nousuviikon harvoja pakkasella jääneitä tokeneita oli MNT (-1%).
Osakemarkkinat ovat viime päivinä heiluneet uutisvirran tahdissa. Maanantaina 21.4.2025 nähtiin Yhdysvaltain osakeindekseissä voimakasta laskua, kun viikonlopun aikana alettiin huhuta Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin harkitsevan Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellin erottamista.
Vaikka varsin epäselväksi jäi yhtä lailla presidentin aikomusten vakavuus kuin niiden laillinen toteuttamiskelpoisuuskin, markkinat huolestuivat mahdollisuudesta, että keskuspankin poliittinen riippumattomuus voisi olla uhattuna.
Tiistaina markkinoilla koettiinkin helpotusta, kun Trump sanoi että ei ole aikeissa erottaa Powella. Lisää helpotusta toivat presidentin tulleja koskevat lausunnot, jotka laajalti tulkittiin liennytykseksi vallitsevassa kauppasodassa. Näiden positiivisten uutisten siivittämänä S&P 500-osakeindeksi kohosi maanantain päätöskurssista keskiviikon päätökseen yli 4,5 prosenttia.
Osakemarkkinoiden heilahdellessa vuorotellen kumpaankin suuntaan, suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi käyttäytyi varsin kiinnostavalla tavalla, joka kannattanee panna merkille. Osakemarkkinoista poiketen bitcoinin kurssi näytti reagoivan suorastaan positiivisesti huhuihin keskuspankin johtaja Powellin erottamisesta. Tässä suhteessa sen käyttäytyminen muistuttikin enemmän kultaa (jonka kurssi myös kohosi maanantaina) kuin osakkeita.
Tätä ilmiötä on laajalti tulkittu merkiksi siitä, että bitcoin saattaisi alkaa osoittaa kullan piirteitä, ja alkaa toimia varaventtiilinä, jonka kautta sijoittajat voisivat hakea “vakuutusta” Yhdysvaltain dollariin liittyviä epävarmuuksia vastaan.
Siinä missä bitcoinin kurssi maanantaina kohosi kullan tavoin, liikkui se jo seuraavana päivänä taas enemmän osakemarkkinan tahdissa. Tiistaina bitcoinin kurssi nousi terävästi osakeindeksien imussa, kun Trumpin rauhoittavaksi koetut lausunnot niin Powellin kuin Kiinankin suhteen palauttivat markkinoiden riskinottohalukkuutta.
Olemme siis tällä viikolla nähneet, että bitcoinin kurssi on reagoinut positiivisesti sekä ns. hyviin että huonoihin uutisiin. Pidämme tätä varsin kiinnostavana. On mielenkiintoista seurata, missä määrin bitcoinin kurssikehitys jatkossa muistuttaa riskinottohalukkuudesta eläviä teknologiaosakkeita, ja missä määrin epävarmuuden vallitessa kohoavaa kullan kurssia. Viime päivät ovat tarjonneet positiiviset puolet molemmista.
Viime päivien kovat kurssinousut herättävät luonnollisesti kysymään, minne osake- ja kryptomarkkinat voisivat olla menossa seuraavaksi?
Osakemarkkinan suhteen määritimme viime viikon Kvarn Pulse-uutiskirjeessämme S&P 500-indeksin ensimmäiseksi kiinnostavaksi kynnykseksi 5500 pisteen tason. Kirjoitimme tuolloin:
“Ensimmäinen ja tärkein kynnysehto olisi, että S&P 500-indeksin tulisi päästä yli 5500 pisteen tasosta. Tämä on taso, josta osakemarkkinat aukenivat torstaina 3.4.2025. Se on siis korkein taso, joka S&P 500:lta on nähty “aikana jälleen Liberation Dayn”. ”
Alla olevasta graafista voimme nähdä, että edellisen, 9.4.2025 nähdyn “relief rallyn” tavoin myös keskiviikko 23.4.2025 nousu toi indeksin aivan tämän 5500 pisteen kynnykselle, josta se tällä hetkellä näyttäisi tälläkin kertaa tulevan torjutuksi.
Niin kauan kuin 5500 pisteen raja pysyy rikkomattomana, pidämme lähtöoletuksenamme että osakemarkkinan suunta olisi edelleen alaspäin.
Alapuolella ensimmäinen kiinnostava taso voisi olla tiistain 22.4.2025 avauskurssi 5200 pisteessä. Jos tämä taso pitää, muodostaisi se uuden “higher low:n”, ja lisäisi odotuksia uudesta noususta.
Näemmekin 5200 ja 5500 pisteen muodostavan vaihteluvälin, jonka rikkoutuminen jommasta kummasta päästä olisi seuraava informatiivisempi tapahtuma. Väli 5200-5500 näyttäytyy ensisijaisesti kohinana, jossa tapahtuvista liikkeistä olemme varovaisia vetämään vahvoja johtopäätöksiä. On toki melko poikkeuksellista että kuuden prosentin vaihteluväli voitaisiin tulkita kohinaksi, mutta poikkeuksellista viime viikkojen volatiliteetti on ollutkin.
Osakemarkkinan osalta tilanne näyttää teknisen analyysin näkökulmasta melko hyvin tulkittavalta.
Kuten edellä todettua, suurin kryptovaluutta bitcoinin puolestaan on osin mukaillut osakemarkkinaa, ja osin selkeästi poikennut siitä. Tämä tekee sen kurssikehityksestä hieman monitulkintaisempaa.
Ensimmäisenä on tunnistettava, että osakemarkkinan heiluessa edestakaisin, on bitcoinin kurssi ollut viimeiset kaksi viikkoa johdonmukaisessa nousutrendissä.
Toiseksi on syytä tunnistaa, että sen dollarikurssi on tehnyt selkeästi korkeamman huipun maaliskuun lopulla nähtyyn noin 89 000 dollariin nähden.
Kolmantena on hyvä tiedostaa, että välissä nähdystä volatiliteetista huolimatta bitcoinin dollarikurssi on nyt jo selkeästi korkeammalla kuin ennen “Liberation Dayta” ja siitä alkanutta kauppasotaa.
BTC/USD-kurssiin perustuen tilanne näytttää siis yksiselitteisesti siltä, että pohja olisi nähty, uusi “higher high” tehty ja uusi nousutrendi selvästi alussa.
Tulkinnan varmuusaste kuitenkin heikkenee, jos muutamme BTC/USD-parissa jompaa kumpaa osaa.
Mikäli katsomme bitcoinin kurssin sijaan muun kryptomarkkinan kokonaisarvoa, josta on pois luettu suurimmat stable coinit (TOTAL2-USDT-USDC), voimme nähdä että bitcoinista poiketen se on tällä hetkellä vielä piirtämässä selkeästi matalampaa huippua.
Jos taas katsomme bitcoinin dollarikurssin sijasta sen eurokurssia, voimme alla olevasta graafista nähdä, että dollarikurssista poiketen viime päivien kurssinousu on tuonut sen aivan niukasti maaliskuun huipun yläpuolelle. Viimeisen kuukauden aikana Yhdysvaltain dollari on heikentynyt merkittävästi euroa vastaan, mikä on syytä pitää mielessä dollarikursseja seuratessa.
Eli olemmeko siis nousutrendissä vai emme?
Teknisesti suurin kryptovaluutta bitcoin on nousutrendissä. Trendissä on kuitenkin vielä useita epävarmuutta herättäviä tekijöitä. “Higher high:n” selvyys riippui paljon mittarina käytettävästä fiat-valuutasta, uusi “higher high” tehtiin kertaluonteisella impulssiivisella liikkeellä ja alt-coin-markkina ei osoita vielä mitään merkkejä trendin kääntymisestä.
Seuraavat päivät voivat tuoda asiaan lisää valaistusta. Lyhyellä aikavälillä bitcoinin kurssi näyttäisi olevan valmis korjausliikkeeseen. Relative Strength Index on noussut selkeästi yliostetuksi ja kääntynyt tämän jälkeen laskusuuntaan.
Tätä korjausliikettä saattaa olla hyödyllistä seurata tarkasti. Mikäli se päättyy viikonloppun nähdyn noin 85 000 dollarin aluee yläpuolelle, olisi siinä kyseessä selkeästi “higher low”. Tämä lisäisi merkittävästi luottamusta uuteen nousutrendiin.
Tällainen ensimmäinen “higher low” ensimmäisen “higher high:n” jälkeen on usein edustanutkin hyvää ostopaikkaa, tarjoten varsin hyvää riski/tuotto-suhdetta korkealla potentiaalilla ja selkeällä invalidaatiopisteellä. Seuraavan viikon kurssikehitystä kannattanee siis seurata varsin tarkalla silmällä.
Näillä mietteillä jätämme lukijan seuraamaan kryptomarkkinan varsin mielenkiintoista tilannetta, bitcoinin tehdessä ensimmäisen “higher high:n” sitten tammikuun.
Me palaamme jälleen ensi viikolla Kvarn Pulse-uutiskirjeen merkeissä, joten pysythän kuulolla!
Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.
Kirjaudu ulos