6.3.2025
I
Pulse

Trendi kääntymässä?


Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.

Viikon avainluvut

Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty noususuuntaisesti. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi nousi noin seitsemän prosenttia, toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin kurssi puolestaan laski noin kaksi prosenttia. Muun kryptomarkkinan kokonaisarvo (pois lukien suurimmat stable coinit) nousi noin yhdeksän prosenttia.

Bitcoin-dominanssi nousi viikon aikana vajaan prosentin (noin puoli prosenttiyksikköä). Tämä johtui ensisijaisesti toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin huomattavan heikosta kehityksestä.

Muun kryptomarkkinan viikon aikana noustessa, etherin kurssi ei ainoastaan jäänyt jälkeen markkinan keskiarvosta, vaan suorastaan laski. Tämän seurauksena ETH/BTC-suhde laski viikon aikana peräti kahdeksan prosenttia.

Kvarn X-kaupankäyntipalvelun tokeneista viikon kovimpia kurssinousijoita olivat ADA (+45%), BCH (+34%) ja HBAR (+26%). Vaikka viikon yleisilme oli varsin positiivinen, alt-coin-markkinan sisällä nähtiin  suurta hajontaa ja joukkoon mahtui myös kovia kurssilaskuja, kuten MKR (-20%), PEPE (-14%) ja LTC (-14%).

Viikkotason tarkastelu: trendi kääntymässä?

Kalenterikuukauden vaihtuessa on hyvä hetki tarkastella kryptomarkkinan tilaa hieman pidemmällä aikavälillä, hahmottaaksemme missä vaiheessa markkinasykliä saattaisimme olla.

Viikkotason tarkastelussa voimme nähdä, että viimeisen viikon aikana bitcoinin kurssi on laskenut alle 20 viikon liukuvan keskiarvonsa.

20 viikon liukuvan keskiarvon ylityksiä ja alituksia pidetään usein merkkeinä siitä, että on alettava ottaa vakavasti siihen asti vallinneen trendin kääntymisen mahdollisuus. Tässä tapauksessa se siis antaa syytä harkita mahdollisuutta, että loppukesästä alkanut nousutrendi voisi olla taittumassa laskutrendiksi.

Ylläolevan graafin alemmassa paneelissa kuvattu Relative Strength Index (RSI) antaa saman suuntaista signaalia. RSI (sininen viiva) putosi alle signaaliviivansa (oranssi viiva) joulukuussa, eikä tämän jälkeen ole kyennut nousemaan takaisin signaaliviivan yläpuolelle. Tämä kertoo markkinan momentumin hidastumisesta. Toisaalta RSI:n pysyminen vielä yli 50:n kertoo, että varsinaista yksiselitteistä laskutrendiäkään ei ole vielä nähty.

Lopuksi on hyvä selventää, että nyt saadut merkit kryptomarkkinan mahdollisesta heikkoudesta eivät ole erityisen kryptospesifejä, vaan liittyvät yleisempään sijoitusmarkkinoiden riskinottohalukkuuden vähenemiseen. Jos tarkastelemme osakeindeksi S&P 500:a samoilla mittareilla kuin yllä bitcoinia, on kuva hyvin saman kaltainen.

S&P 500-indeksi on viime viikkoina bitcoinin tavoin laskenut alle 20 viikon liukuvan keskiarvonsa, mikä pakottaa ottamaan vakavasti jo kaksi vuotta kestäneen markkinanousun taittumisen mahdollisuutta.

S&P 500-indeksin Relative Strength Index on bitcoinin tavoin joulukuusta alkaen kulkenut laskevan signaaliviivan alapuolella, mikä kertoo momentumin hiipumisesta. Bitcoinista poiketen S&P 500 RSI on jo laskenut alle 50:n.


Tämä hienoinen sävyero on nähtävissä myös päivätason graafissa, josta voimme nähdä, että siinä missä S&P 500-indeksi on Yhdysvaltain marraskuista presidentinvaalia edeltävään hetkeen nähden vain koholla vain noin kaksi prosenttia, on bitcoinin kurssi edelleen noin kolmekymmentä prosenttia korkeammalla kuin ennen presidentivaaleja.

Tästä diskrepanssista voidaan vetää kaksi vaihtoehtoista johtopäätöstä. Toisaalta bitcoinin kurssin pysymistä ylhäällä voi pitää merkkinä sen suhteellisesta vahvuudesta, ja mikä voisi realisoitua vahvana kurssinousuna markkinan kääntyessä jälleen nousuun.

Toisaalta vielä suhteellisen korkealla oleva bitcoinin kurssi viitata siihen, että laskutrendin jatkuessa kurssissa olisi vielä runsaasti laskun varaa. Emme tarkoita ennustaa, että bitcoinin kurssi tulisi palaamaan presidentivaaleja edeltäneille tasoille, mutta ainakin referenssipisteenä on hyvä pitää mielessä, että vielä noin puoli vuotta sitten bitcoinin kurssi liikkui 50 000-65 000 dollarissa, eli 30-40% tämän päivän kurssia alempana.

Viikkotason kurssikehityksestä vetämämme johtopäätökset näyttävät saavan tukea myös tarkasteltaessa markkinaa päivätasolla. Alla olevasta graafistra voimme nähdä, että sekä S&P 500-indeksi että bitcoinin kurssi kääntyivät elo-syyskuussa nousutrendiin (1), joka kesti joulukuun alkupuolelle. Tämän jälkeen molemmat kääntyivät poikittaisliikkeeseen, muodostaen melko tiukan “rangen” (2). Helmi-maaliskuun vaihteessa olemme nähneet molempien putoavan ulos tästä rangesta (3). Olemme myös nähneet molempien muodostavan rangen alapuolella uuden “lower low:n” (4), mikä usein on ensimmäisiä merkkejä laskutrendin alkamisesta.

Yhteenvetona tarkasteltusta voimme todeta niin osake- kuin kryptomarkknoiden olevan vähintäänkin korjausliikkeessä. Seuraavaksi kiinnostuksen kohteeksi nouseekin, onko tällä kertaa kyse enemmän

1. Syksyn 2023 kaltaisesta korjausliikkeestä, joka kesti noin kymmenen viikkoa ja toi S&P 500-indeksiä alaspäin noin kymmenen prosenttia

2. Vuoden 2022 kaltaisesta täysimittaisesta laskumarkkinasta, joka kesti noin kymmenen kuukautta ja toi S&P 500-indeksiä alas lähes 30 prosenttia.

Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa kummasta on kysymys, ja kehoitamme pitämään silmät auki molempien skenaarioiden varalta. Uskomme että 20 viikon liukuvat keskiarvot tarjoavat tälläkin kertaa kohtuullisen hyvän indikaation laskutrendin vaihtumisesta uuteen nousuun. Tällä hetkellä bitcoinin 20 viikon liukuva keskiarvo on noin 93 000 dollarissa, ja sen alapuolella laskutrendin jatkuminen vaikuttaa perustellulta lähtöoletukselta.

Laskutrendissä treidaaminen?

Olettaen, että nyt havaittu laskutrendi jatkuu, saattaa kryptotreidaajan olla hyödyllistä tehdä treidaamisessaan hieman hienosäätöä. Yleensä keskeinen muutos on, että vallitsevaa trendiä vastaan treidatessa korostuu reaktionopeus ja riskinhallinta. Siinä missä trendin suuntaan treidatessa on mahdollista ratsastaa trendin myötätuulessa useita viikkoja tai jopa kuukausia, kannattaa trendiä vastaan treidatessa varautua pitämään posioita pisimmilläänkin vain viikkoja tai jopa vain muutamia päiviä.

Alla olevassa graafissa näkyy, että jopa vuoden 2022:n kaltainen brutaali laskumarkkina tarjosi useita mahdollisuuksia lyhyen aikavälin kaupankäyntiin.

Usein toimivia vinkkejä laskutrendissä treidaamiseen ovat olleet ainakin seuraavat kolme:

1. Kryptokurssien laskut laukaisevat markkinalla vivutetuissa positioissa usein pakotettuja likvidointeja, jotka pudottavat kursseja edelleen hetkellisesti keinotekoisen alas. Nämä likvidointipudotukset tarjoavat usein hyviä ostopaikkoja.

2. Laskutrendissä positiot on usein viisasta sulkea heti ensimmäisten “pompun” päättymiseen viittaavien merkkien ilmaannuttua. Koska nämä pomput itsessään ovat lyhytaikaisia poikkeamia vallitsevasta trendistä, ei niissä ilmeneviä laskuja yleensä kannatta toiveajatella “dipeiksi” pompun sisällä, vaan yksinkertaisesti merkiksi pompun päättymisestä.

3. Koska trendiä vastaan treidatessa pyritään havaitsemaan lyhytaikaisia poikkeamia lähtökohtaisesti epäsuotuisassa trendissä, on hyvä tiedostaa, että aika ja pidemmän aikavälin todennäköisyydet eivät lähtökohtaisesti treidaajan puolella. Positioita kannattaa siis sulkea nopeasti ja keskittyä pitämään positioiden koko maltillisena, jotta mahdollinen trendin jatkuminen ei ehdi aiheuttaa suurempia tappiota.

Näillä mietteillä jätämme lukijan seuraamaan kryptomarkkinan mielenkiintoista tilannetta, bitcoinin ja suurimpien osakeindeksien ainakin tällä hetkellä liikkuessa alle 20 viikkojen liukuvien keskiarvojensa.

Me palaamme jälleen ensi viikolla Kvarn Pulse-uutiskirjeen merkeissä, joten pysythän kuulolla!

Alla oleva sisältö näkyy vain Kvarn X Pro -asiakkaille.

Tutustu Pro-asiakkuuteen ja sen etuihin täällä.

Kirjaudu sisään

Lähetimme sinulle 6-lukuisen kirjautumiskoodin.
Tarkista sähköpostisi ja liitä koodi alle.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.

Kirjaudu ulos