Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty poikittaisliikkeessä, vailla selkeää trendiä. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi nousi noin kolme prosenttia. Toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin kurssi puolestaan laski noin kaksi prosenttia. Muun kryptomarkkinan (poislukien suurimmat stablecoinit) kokonaisarvo nousi noin yhden prosentin.
Bitcoinin muuta markkinaa vahvemman kehityksen myötä bitcoin-dominanssi nousi uuteen huippuunsa, käyden yli 58 prosentissa. ETH/BTC-suhde sen sijaan laski etherin huomattavasti muuta markkinaa heikomman kurssikehityksen myötä peräti viisi prosenttia. Palaamme etherin suhteellisen heikkouteen tarkemmin tässä viikkoraportissa.
Odotuksemme kryptomarkkinan nousuliikkeille ovat viimeisinä viikkoina olleet varsin varovaiset, emmekä näe vielä perusteita muuttaa kantaamme.
Kryptomarkkinan kokonaisarvo (poislukien suurimmat stablecoinit) kävi viikonloppuna koskettamassa laskusuuntaista 50 päivän liukuvaa keskiarvoaan, ja tuli napakasti torjutuksi.
Odotustemme varovaisuutta lisää pienempien tokeneiden kokonaisarvon suhdetta bitcoiniin kuvaava OTHERS/BTC-suhde, joka on juuri laskenut alle kymmenen päivän liukuvan keskiarvonsa. Alla olevasta graafista voidaan nähdä, että kun tämä tapahtuu nousuliikkeen jälkeen, on se viime aikoina usein merkannut nousuliikkeen päättymistä ja taittumista laskuksi muutamien päivien sisällä.
Samaan aikaan kuin OTHERS/BTC-suhde näyttää kääntyneen alaspäin, Nasdaq 100-indeksin ja S&P 500-indeksi suhde näyttää maanantaina mahdollisesti tulleen torjutuksi 20 päivän liukuvasta keskiarvostaan. Tämä on hieman varhainen tulkinta, mutta yhdessä aiempien havaintojen kanssa tukisi tulkintaa, että markkinoiden riskinottohalukkuus olisi seuraavaksi enemmän lasku- kuin noususuunnassa.
Selkein vasta-argumentti varovaiselle näkemyksellemme voisi olla dollarin viime päivien heikentyminen, mikä näkyy EUR/USD-suhteen nousuna.
Usein kryptomarkkinan suhteellisen vahvuuden kanssa korreloiva EUR/USD-on noussut yli kymmenen päivän keskiarvonsa, ja optimisti voisi nähdä sen aloittelevan uutta nousutrendiä. EURUSD-on kuitenkin viimeisen kuukauden liikkunut poikittaisliikkeessä vailla selkeää trendiä, joten suhtaudumme sen liikkeisiin ensisijaisesti kohinana, ennen noin kuukauden takaisen 1.119 tason rikkoutumista. Toisaalta olemme elokuun aikana saaneet viitteitä siitä, että nouseva EUR/USD-suhdekaan ei välttämättä jaksa vetää kryptomarkkinaa uutta “lower high:ta” korkeammalle.
Toisena vasta-argumenttina voisi esittää näkemyksen siitä, että kryptomarkkinan perjantaina 6.9.2024 muodostama paikallinen pohja jäi korkeammalle kuin elokuun alussa nähty pohja. Monet markkinakommentaattorit ovat tulkinneet tämän merkiksi markkinan alkavasta vahvistumisesta.
Emme kokonaan tyrmää tätä näkemystä. Toistaiseksi suhtaudumme tähän tulkintaan kuitenkin hieman varauksella. Ensisijaisesti varauksellisuutemme johtuu siitä, että elokuun markkinapohja 5.8.2024 tapahtui Suomen aikaa maanantai-aamuna, eli Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoiden viettäessä viikonloppua.
Lähtökohtamme on, että suhtaudumme kaikkiin maailman suurimpien arvopaperimarkkinoiden suljettuna ollessa ja erityisesti viikonloppuisin tapahtuviin markkinaliikkeisiin pienellä varauksella. Ajanhetket, jolloin sijoittajien ei ole mahdollista ilmaista näkemyksiään suurimmilla arvopaperimarkkinoilla, ovat alttiita tuottamaan ylikorostuneita liikkeitä pienemmillä, kuten kryptomarkkinoilla.
Tämä vuoksi olemme vielä varovaisia vetämään kovin suuria johtopäätöksiä siitä, että kryptokurssit kävivät 5.8. alempana kuin 6.9. pohjassa. Tämä tulkinta saisi merkittävästi vahvistusta, jos seuraava pohja jäisi 6.9. tason yläpuolelle tai vaihtoehtoisesti näkisimme seuraavan huipun 14.9. huipun yläpuolelle. Jälkimmäinen tarkottaisi esimerkiksi suurimmalle kryptovaluutta bitcoinille 60 700 dollarin ylitystä.
Viimeisenä on todettava, että alkaneeseen viikko sisältyy toki paljon epävarmuustekijöitä. Tärkeimpänä näistä luonnollisesti Yhdysvaltain keskuspankin keskiviikkona saatava päätös ohjauskoron muutoksesta. Tällä hetkellä markkinat ovat selkeästi kallistuneet odottamaan 0,50% ohjauskoron laskua, ja antavat sille jo kahden kolmasosan todennäköisyyden.
Näinkin suuri epävarmuus vielä päivää ennen itse päätöstä ei ole aivan tyypillistä. Tämän vuoksi markkinoilta on perusteltua odottaa jonkinlaista reaktiota päätöksen tullessa julki, mikä voi aiheuttaa ainakin lyhytaikaista volatiliteettia.
Useat Kvarn X Pro-asiakkaamme ovat pyytäneet kommentoimaan Pro-viikkoraportissa XRP:n kurssikehitystä, ja luommekin siihen katsauksen nyt.
Ensimmäisenä toteamme, että dollarikurssilla mitattuna XRP on viime kuukaudet kulkenut pitkälti samaa rataa muun kryptomarkkinan kanssa, tehden hieman laskevia huippuja heinäkuun lopusta alkaen.
Seuraavaksi vertaamme XRP:n kurssikehitystä suurimpaan kryptovaluutta bitcoiniin ja toisaalta bitcoinin ja etherin ulkopuoliseen kryptomarkkinaan, josta on poisluettu suurimmat stablecoinit (TOTAL3-USDT-USDC).
Graafista voidaan nähdä, että kesä 2023 oli XRP:n liikkeeseenlaskija Ripplen oikeuskäsittelyjen myönteisten lopputulosten myötä XRP:n suhteellisen vahvuuden selkeä huippuhetki. Tämän jälkeen se alkoi selkeästi heikentyä sekä bitcoinia että muuta kryptomarkkinaa vastaan. Käytännössä tämä heikkeneminen johtui siitä, että XRP:n kurssi ei lähtenyt yhtä vahvaan nousuun lokakuussa 2023 kuin muu markkina. XRP:n suhteellinen heikkous jatkui vuoden 2024 toiselle kvartaalille, jolloin muu markkina kääntyi loivaan laskuun, ja XRP alkoi suhteellisesti vahvistua. XRP:n suhteellisen vahvuuden voikin ajatella kehittyneen pitkälti käänteisesti korreloiden markkinan dollarimääräiseen yleissuuntaan nähden.
Viimeisinä viikkoina XRP:n suhteellinen momentum muuta kryptomarkkinaa vastaan näyttää tältä erää loppuneen, ja suhteessa muuhun markkinaan se on liikkunut poikittaisliikkeessä aaltoillen.
Arviomme on, että XRP:n suhteellinen kiinnostavuus kryptomarkkinan sisällä riippuu pitkälti markkinan yleissuuntaa koskevasta näkemyksestä. Mikäli markkina lähtisi voimakkaaseen nousuliikkeeseen (mistä juuri nyt ei ole viitteitä), pidämme todennäköisenä että XRP:n kurssi saattaisi edellisen markkinanousun tavoin jäädä jälkeen markkinan yleisestä kehityksestä. Mikäli taas uskoo markkinan laskutrendin jatkuvan, on mahdollista että XRP pystyisi edelleen säilyttämään kurssiaan muuta markkinaa, ainakin pienempiä alt-coineja paremmin.
Kurssilaskuilta suojautumisen näkökulmasta kannattaa pitää silmällä XRP/BTC-suhdetta, sillä pidämme kuitenkin todennäköisenä, että suuremmista kryptovaluutoista parasta suojaa antaisi edelleen suurin kryptovaluutta bitcoin. Mikäli markkinan laskusuunnasta on varma näkemys ja on valmis hieman tinkimään nousupotentiaalista, XRP:ta ja jopa bitcoiniakin parempaa suojaa saattaisi tarjota Paxoksen kultaan sidottu PAXG, joka on viime viikkoina kryptomarkkinan laskiessa tarjonnut selkeitä kurssinousuja.
Toiseksi suurimmalle kryptovaluutta etherille viimeinen viikko oli jälleen silmiinpistävän heikko. Sen dollarimääräinen kurssi laski noin kolme prosenttia, mutta vielä olennaisempaa oli että suurinta kryptovaluutta bitcoinia vastaan se heikkeni noin seitsemän prosenttia. Tämä painoi ETH/BTC-suhteen jälleen uuteen pohjaan ja alle 0,04:n rajan.
Syyskuun 2022 Merge-huipusta etherin on nyt heikentynyt bitcoinia vastaan yli 50 prosenttia.
Etherin silmiinpistävän heikko kehitys ja erityisesti ETH/BTC-suhteen 0,04 rajan alittuminen viikonloppuna nosti etherin heikkouden jälleen keskusteluihin muun muassa viestipalvelun X:ssa.
Etherin jo kaksi vuotta kestänyt ja edelleen jatkuva heikkous bitcoinia vastaan on yksiselitteistä, eikä meillä ole sen toteamiseen paljon lisättävää. Haluamme kuitenkin tarjota hieman kontekstia, mikä voi auttaa tulevaisuuden kehityskulkujen hahmottamisessa.
Ensimmäisenä toteamme, että etherin heikkeneminen juuri nyt bitcoinia vastaan ei pitäisi olla kenellekään yllätys. Olemme koko vuoden 2024 eläneet hyvin bitcoin-vetoisessa markkinassa. Alla olevasta graafista voidaan nähdä, että myös bitcoinin ja etherin ulkopuolinen kryptomarkkina (TOTAL3-USDT-USDC) on tämän vuoden aikana heikentynyt bitcoinia vastaan yli kaksikymmentä prosenttia, tehden koko ajan matalampia huippuja ja matalampia pohjia.
Koko muu kryptomarkkina siis on heikkenee bitcoinia vastaan. On myös totta, että tässä joukossa etherin kurssi on kehittynyt muuta bitcoinin ulkopuolista markkinaa heikommin, mikä näkyy ETH/(TOTAL3-USDT-USDC)-suhteen jyrkkänä laskuna kesäkuun alusta alkaen.
Kiinnostavaa tässä laskussa on kuitenkin se, mihin se ainakin toistaiseksi on pysähtynyt. Olemme useassa aikaisemmassa uutiskirjeessämme nostaneet esiin mahdollisuuden, että etherin suhde muuhun bitcoinin ulkopuoliseen kryptomarkkinaan saattaisi löytää tukitason suhdeluvun 0,7 paikkeilta, kuten viimeisen vuoden aikana kahdesti aiemmin. Maanantain 16.9.2024 vastaisena yönä nähdystä jyrkästä laskusta huolimatta tämä taso ei ole vieläkään rikkoutunut. Tämä pitää edelleen oven auki mahdollisuudelle, että etherin pohja ja mahdollinen käänne ylöspäin saattaisi olla käsillä.
Jatkamme tilanteen seuraamista, ja pidämme oven auki sille mahdollisuudelle että etherin suhteellista pohjaa ei ole nähty. Niin kauan kuin noin 0,67 taso pitää, annamme kuitenkin hyvän mahdollisuuden sille, että etherin uusi nousu, ainakin alt-coineja vastaan, saattaisi olla käsillä.
Kvarn X Tradingin sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn X Tradingin kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.
Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.
Kirjaudu ulos