Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty laskusuuntaisesti. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi laski noin neljä prosenttia, toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin kurssi noin kaksi prosenttia ja muun kryptomarkkinan (pl. suurimmat stable coinit) yhteenlaskettu arvo noin kuusi prosenttia.
Markkinan yleisestä laskusuunnasta huolimatta viikon aikana nähtiin joitakin varsin kiinnostavia kurssinousuja. Kvarn X-kaupankäyntipalvelun valikoiman tokeneista kovimmat viikkonousut tekivät Helium Networkin HNT (+12%), Uniswapin UNI-token (+10%) ja Litecoin (LTC, +10%). Kvarn X-palvelun kovimmat viikkolaskut puolestaan tekivät Akash Networkin AKT (-18%), Render (RNDR, -17%) ja NEAR (-16%).
Viimeisenä viikkoina odotuksemme kryptomarkkinan lyhyen aikavälin kehitykselle ovat olleet melko varovaiset. Tämä näkemys on saanut tukea viimeisten vuorokausien aikana, kun sekä suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi että kryptomarkkinan kokonaisarvo laskivat hetkellisesti elokuun puolivälissä nähdyn paikallisen pohjan alapuolelle. Se, että tästä tasosta ei ollut kestäväksi tukitasoksi, lisää arviomme mukaan mahdollisuutta että odotettavissa voisi olla lisää liikkeitä alaspäin.
Lisää aihetta varovaisuuteen antaa se, että osakemarkkinoiden kehitystä kuvaava S&P 500-indeksi kirjautti juuri eilen yli kahden prosentin päivälaskun.
Näin suuret päivälaskut S&P-indeksissä ovat melko harvinaisia, ja itsessään viittaavat markkinoiden vähentyvään riskinottohalukkuuteen. Seuraava alaspäin seuraamamme taso on kahdenkymmenen päivän liukuva keskiarvo, joka tällä hetkellä on 5503 pistettä. Tämän alittaminen antaisi lisäviitettä alkavasta laskutrendistä.
Se myös antaisi tukea tulkinnalle, jossa S&P-indeksin viime viikolla tekemä paikallinen huippu noin 5652 pisteessä olisi muodostumassa “lower highksi” heinäkuussa nähtyyn 5670 pisteeseen verrattuna.
Pidämme tätä huomionarvoisena, sillä tämä olisi ensimmäinen lower high sitten kesän 2023, ja antaisi tukea tulkinnalle, että elokuun alussa nähty paniikkimyynti olisi lyhyen korjausliikkeen sijaan alku suuremmallekin markkinan käännökselle.
Haluamme korostaa, että kaikki edellä sanottu tässä vaiheessa vielä varsin aikaista spekulointia, josta ei missään tapauksessa ole syytä vetää vahvoja johtopäätöksiä. Haluamme kuitenkin tuoda nämä indikaatiot markkinan mahdollisesta kääntymisestä lukijoidemme tietoisuuteen, jotta on mahdollista kiinnittää huomiota osakemarkkinan mahdollista kääntymistä tukevan (tai sitä vastaan osoittavan) todistuaineiston kertymiseen.
Kryptomarkkinan kannalta osakemarkkinan hetkellinen heikkous luonnollisesti antaa syytä varovaisuuteen. On vaikea nähdä, että kryptomarkkinalla kokonaisuutena olisi edellytyksiä vahvoihin liikkeisiin ylöspäin, ennen kuin osakemarkkina antaa viitteitä riskinottohalukkuuden noususta.
Vaikka kryptomarkkinan yleissuunta olisi lähiviikkoina poikittainen tai laskutrendissä, tämä ei toki tarkoita etteikö yksittäisissä tokeneissa olisi mahdollista nähdä vahvojakin kurssinousuja. Tästä tuoreita esimerkkejä ovat juuri uutiskirjeen alussa mainitut Helium (HNT) ja Litecoin, jotka yleisilmeeltään laskusuuntaisella viikolla tekivät varsin vahvat viikkonousut. Markkinan yleisilmeen ollessa mollivoittoinen on kuitenkin syytä kiinnittää erityistä huomiota token-valintoihin, koska mahdollisen laskutrendin vastatuulessa tyypillisesti vain muutamat vahvimmat pystyvät positiiviseen kurssikehitykseen.
Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitea (Federal Open Market Commitee, FOMC) pitää seuraavan kokouksensa kahden viikon kuluttua. Nämä kokoukset ovat aina odotettuja ja tarkasti seurattuja tapahtumia, mutta tämän kertaiseen kokoukseen kohdistuu erityistä mielenkiintoa, sillä Yhdysvaltain keskuspankin odotetaan siinä kertovan ensimmäisestä ohjauskoron laskusta sitten kevään 2020. Ohjauskoron laskeminen signaloisi vuonna 2022 alkaneen, historiallisen nopean koronnostosyklin tulleen päätökseen.
Tällä hetkellä markkinat ovat 100% varmoja, että koronlasku syyskuun kokouksen yhteydessä tapahtuu, ja antavat noin kuudenkymmenen prosentin todennäköisyyden sille, että se olisi suuruudeltaan 25 peruspistettä (basis points) eli 0,25 prosenttia. Pidämme huomionarvoisena, että markkinat antavat siis jopa neljänkymmenen prosentin todennäköisyyden sille, että korko laskettaisiin kerralla 0,50 prosenttia.
Yhdysvaltain ohjauskoron nostot olivat avainasemassa kryptomarkkinalla vuonna 2022 nähdyssä syvässä karhumarkkinassa, joten on luonnollisesti että nyt alkaviin ohjauskoron laskuihin suhtaudutaan suurella mielenkiinnolla.
Ohjauskorkojen laskusta ja niiden vaikutuksista on esitetty monenlaisia tulkintoja ja toisinaan niihin on liittynyt myös väärinkäsityksiä. Haluaisimme lyhyesti kommentoida tätä asiaa.
Lähihistoriassa Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskoron laskut ovat usein ajoittuneet samaan aikaan osakemarkkinoiden laskuun kääntymisen kanssa. Tämä on saanut jotkut vetämään johtopäätöksen, että koronlaskut ovat lähtökohtaisesti “bearish”, ja että myös tällä kertaa olisi syytä odottaa kurssien kääntyvän laskuun ohjauskoron laskujen alkaessa.
Ei ole mahdotonta, etteikö tämä heuristiikka johtaisi oikeisiin odotuksiin tälläkin kertaa. On hyödyllistä huomioida myös Yhdysvaltain keskuspankin kaksoismandaatti (hintavakaus ja työllisyysaste) ja makrotaloudellinen konteksti, jossa ohjauskoron lasku tapahtuu.
Erityisesti jotkin viimeiset ohjauskoron laskut ovat tapahtuneet tilanteissa, joissa on ollut nähtävissä tai ainakin odotuksissa yleisen taloustilanteen nopea ja merkittävä heikkeneminen (finanssikriisi 2007 ja Covid-pandemia 2020). Tällöin ohjauskorkoa on alennettu reaktiivisesti nopeassa tahdissa pyrkimyksenä lievittää taloudellisen tilanteen heikkenemistä ja sen kerrannaisvaikutuksia. Jotkut analyytikot käyttävät tällaisista koronlaskuista termiä “recession cuts”.
Näissä tilanteissa ohjauskoron laskua voi ajatella ennemminkin reaktiona kurssilaskuun tai sen syihin, kuin niiden aiheuttajaksi.
Tilanne on eri silloin, kun taloudellinen tilanne ei ole nopeasti heikkenemässä ja esimerkiksi inflaation taltuttamiseksi poikkeuksellisen korkealla ollutta ohjauskorkoa lasketaan ennakoivasti kohti tavanomaisempaa tasoa, jotta korkea korkotaso ei alkaisi aiheuttaa kielteisiä vaikutuksia talouteen. Monet analyytikot kutsuvat tällaisia koron alennuksia termillä “normalization cut”, kontrastina edellä mainituille reaktiivisille “recession cuteille”.
Historiallisesti “recession cuteihin” on usein liittynyt osakekurssien merkittävää laskua. Sen sijaan “normalization cutien” jälkeen osakemarkkinoiden kehitys on usein ollut varsin myönteistä.
Kummasta sitten on kysymys? Näkemyksemme on, että tällä hetkellä emme voi olla täysin varmoja. Yksiselitteisiä merkkejä alkavien koron laskujen “recession cut”-luonteesta ei mielestämme ole näkyvissä. Toisaalta viimeisten kuukausien signaalit ovat ehkä enemmän heikentäneet kuin vahvistaneet kuvaa Yhdysvaltain talouden tilasta, mikä näkyy heinäkuussa alkaneena 0,50% koronlaskujen todennäköisyyden kasvuna markkinoiden odotuksissa.
Sen ratkaisemisessa, kumman tyyppisestä koronlaskusyklistä tällä kertaa on kysymys, avainasemaan noussee työllisyyden kehitys. Nopeasti heikkenevä työllisyystilanne ja mahdollisesti muut taantumahuolia kasvattavat signaalit kertoisivat kasvavasta huolista, ja antaisivat odottaa markkinatoimijoiden tekevän selkeää riskitason vähentämistä, mikä näkyisi osakekurssien, ja mitä todennäköisimmin myös kryptovaluuttojen kurssien, laskuna. Toistaiseksi tällaisia merkkejä ei juuri ole, mutta emme myöskään ole saaneet selkeästi poissulkevia signaaleja.
Iso signaalivaikutus on myös sillä, minkä suuruinen ensimmäinen ohjauskoron lasku lopulta on. Odotuksia vastaava 0,25 prosentin koronlasku viittaisi siihen, että Yhdysvaltain keskuspankki kokee tilanteen olevan hallinnassa, kun taas 0,50% koronlasku yhdellä kertaa kertoisi Yhdysvaltain keskuspankin kokevan selkeää kiirettä ohjauskoron alentamisessa. Näkemyksemme mukaan kahden viikon päästä saatava tieto ohjauskoron laskun suuruudesta voi siis sisältää paljon infomaatioarvoa, ja siihen kannattaa kryptosijoittajankin kiinnittää huomiota.
Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.
Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.
Kirjaudu ulos