25.10.2024
I
Pulse

Kryptomarkkina poikittaisliikkeessä


Avainluvut

Viimeisen viikon aikana kryptomarkkina on liikkunut poikkisuuntaisesti, vailla selkeää trendiä. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi laski noin puoli prosenttia, toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin kurssi puolestaan reilut kolme prosenttia. Muun kryptomarkkinan (pl. suurimmat stablecoinit) yhteenlaskettu markkina-arvo sen sijaan nousi noin kaksi prosenttia.


Bitcoinin kurssin kehittyessä suhteellisen tasatahtiin muun kryptomarkkinan kanssa, ei bitcoin-dominanssissa nähty juuri muutoksia. ETH/BTC-suhde puolestaan putosi terävästi, tullen viikossa alaspäin noin kolme prosenttia ja pudoten taas uuteen pohjalukemaansa. Kommentoimme etherin heikkoutta myöhemmin tässä uutiskirjeessä.


Yleisilmeeltään poikittaisliikkeiseen viikkoon mahtui yksittäisten tokeneiden osalta sekä kovia kurssinousuja että -laskuja. Kvarn X-kaupankäyntipalvelun tokeneista kovimmat viikkonousut kirjautti ApeCoin, jonka kurssi nousi noin kuusikymmentä prosenttia. Muita kovia nousijoita olivat Jupiterin JUP-token (+27%) ja Heliumin HNT (+19%). Viikon kovimmat kurssilaskut puolestaan nähtiin pitkään laskusuunnassa olleelta MKR:lta (-10%), Injectiven INJ-tokenilta (-8%) ja Fantomin FTM-tokenilta (-6%).


Markkinakommentti

Viime viikon Kvarn Pulse-uutiskirjeessämme otsikoimme markkinakommenttimme sanoilla “Kryptomarkkinan paikallinen huippu käsillä?” Tuolloin kryptomarkkina oli vielä selkeästi noususuunnassa, joskin hieman hidastuvasti.

Viikkoa myöhemmin valitsemamme otsikko näyttäisi osoittautuneen melko oikeaksi. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi puski perjantain ja viikonlopun aikana vielä hieman ylöspäin, ja maanantaista keskiviikkoon näimme melko terävän kurssipudotuksen, josta kurssit ovat viimeisen vuorokauden aikana hieman toipuneet.


Kryptomarkkinalla paikalliset pohjat syntyvät usein terävien “sell-offien” muodostamista pohjista. Maanantaista keskiviikkoon jatkunut pudotus vei bitcoinin Relative Strength Indexin ylläolevan graafin neljän tunnin tarkasteluvälillä noin 30:een, mitä usein pidetään “ylimyytynä”. Voisiko tämä siis olla paikallinen pohja, ja viimeisen vuorokauden elpyminen jo uutta nousutrendiä?


Mahdotonta se ei toki ole. Mikäli bitcoinin kurssi ylittäisi 68 000 dollarin rajan, saattaisimme jopa pitää tätä todennäköisimpänä vaihtoehtona. Tämän hetkisillä faktoilla todennäköisimmältä vaikuttaa kuitenkin, että kyseessä olisi vain terävän pudotuksen jälkeinen pomppu, jonka jälkeen näkisimme laskutrendin jatkuvan. Ensisijaisena syynä varovaisille odotuksillemme on osakemarkkinan tila, josta tarkemmin seuraavassa.

Osakemarkkinalla paikallinen huippu?


Tämän viikon osakemarkkinan kehitys on antanut merkkejä, että se saattaisi pian saavuttamassa (tai jo saavuttanut) paikallisen huippunsa. Viimeisten viikkojen aikana olemme nähneet hidastuvaa nousua ohenevin volyymein, ja keskiviikkona 23.10. Nähtiin selkeä laskupäivä, joka toi S&P 500-indeksin alle kymmenen päivän liukuvan keskiarvonsa.

Yllä olevasta graafista voidaan nähdä, että S&P 500-indeksin putoaminen alle 10 päivän liukuvan keskiarvonsa on edellisillä kerroilla tapahtunut ajallisesti hyvin lähellä bitcoinin paikallista huippua. Tämän vuoksi odotuksemme kryptomarkkinan nousuliikkeille ovat suhteellisen varovaiset, ennen kuin näemme S&P:n jälleen selkeämmin noususuunnassa.

Osakemarkkinan sisäistä riskinottohalukkuutta voimme hieman tarkastella asettamalla teknologiosakkeita edustavan Nasdaq 100-indeksin ja pienempiä yhtiöitä edustavan Russel 2000-indeksi S&P 500-indeksiä vastaan. Alla olevasta graafista voidaan nähdä, että molemmat ovat olleet S&P 500:ta vastaan laskusuunnasta kesästä alkaen.

Näiden suhdelukujen kääntyminen noususuuntaan olisi kiinnostava havainto, ja lisäisi merkittävästi odotuksiamme myös kryptokurssien nousuliikkeistä. Mikäli osakeindeksien suhteista haluaa löytää noususuuntaisia merkkejä, hieman siristämällä sellaisen voisi nähdä Nasdaq 100:aa laajemman Nasdaq Composite-indeksin (IXIC) ja S&P 500-indeksin suhteesta, joka näyttäisi tällä viikolla tehneen “higher high:n”.

Tämä on toki vain yksi datapiste, emmekä laittaisi sille vielä erityisen paljon painoarvoa, ennen kuin se yhdistyy muuhun todistusaineistoon. IXIC/SPX-suhteen pysyminen noususuuntaisena on kuitenkin merkki, että mistään selkeästä “risk off”-sentimentistä ei markkinalla voi tällä hetkellä puhua.

Bitcoin vahvistumassa kultaa vastaan

Vaikka aivan välittömät odotuksemme kryptovaluuttojen kurssikehtiykselle ovat melko varovaiset, on kuitenkin syytä korostaa että tämä on lyhyen aikavälin näkemys.

Hieman pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna näemme kryptomarkkinassa useita lupaavia merkkejä. Ilmeisimmät näistä ovat suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssin viime kuukausina tekemät korkeammat pohjat ja korkeammat huiput.

Toinen rohkaiseva signaali on ollut bitcoinin viimeaikainen vahvistuminen kultaa vastaan.

Kulta on ollut yksi vuoden 2024 parhaiten tuottaneita omaisuusluokkia. Vuoden alusta sen unssihinta on kohonnut yli 30 prosenttia. Oheisesta graafista voidaan nähdä, että kullan kurssi lähti erityisen vahvaan nousuun maaliskuussa. Lähes samoihin aikoihin kryptomarkkina päätti alkuvuoden vahvan nousunsa, ja siirtyi puoli vuotta kestäneeseen, hieman laskujohteiseen poikittaisliikkeeseen. Kullan vahvistumista ja kryptomarkkinan nousun päättymistä samaan aikaan voi, erityisesti jälkikäteen, pitää selkeänä merkkinä markkinoiden riskinottohalukkuuden vähenemisestä.

Kullan vahvistuminen ja bitcoinin kurssin poikittaisliike näkyy alla olevassa graafissa bitcoin/kulta-suhteen maaliskuusta alkaneena laskutrendinä. Tämän laskutrendin päättyminen on ollut yksi merkki, jota olemme odottaneet ehtona kryptomarkkinaan kohdistuvien odotusten kohottamiselle.


Samasta graafista voidaan havaita, että syyskuun alusta alkaen bitcoinin kurssi on kuin onkin tehnyt hiljalleen korkeampia pohjia ja korkeampia huippuja kultaa vastaan. Tämä on hyvin mielenkiintoinen havainto. Niin kauan kuin bitcoinin kurssi pysyy nousutrendissä kultaa vastaan, olemme varsin toiveikkaita sen kehityksestä myös fiat-valuuttoja (kuten dollari ja euro) vastaan.


Ether edelleen heikkona


Olemme alkusyksyn aikana esittäneet hypoteesin, että etherin pitkään jatkunut suhteellinen heikkeneminen kryptomarkkinan sisällä saattaisi olla mahdollisesti olla tulossa päätökseensä. Viimeisen parin viikon kehityksen perusteella joudumme toteamaan, että toistaiseksi tämän hypoteesin toteutumisesta ei ole saatu merkkejä, jotka antaisivat syytä odottaa sitä aivan pian.

Ilmeisin tapa tarkastella etherin suhteellista vahvuutta on sen suhde suurimpaan kryptovaluutta bitcoiniin. Tämä jo vuodesta 2022 laskussa ollut suhdeluku tuli viime viikolla jälleen terävästi alaspäin, mikä toi sen uusiin pohjalukemiinsa.

Etherin heikentyminen juuri bitcoinia vastaan ei toki ole erityisen yllättävää markkinan yleisuunnan kääntyessä alaspäin. ETH/BTC-suhdetta enemmän annammekin painoarvoa etherin suhteelle alt-coin-markkinan kokonaisarvoon (kryptomarkkinan kokonaisarvo, josta poisluettu bitcoin, ether ja suurimmat stable coinit USDT ja USDC).

Olemme aikaisemmin esittäneet hypoteesin, että tämä suhdeluku saattaisi löytää tukitason noin 0,67 paikkeilta, missä se oli kahdesti aikaisemmin kääntynyt nousuun. Olemme kuitenkin viimeisen kuukauden aikana suhdeluvun painuvan kahdesti alle tämän tason, muodostaen välissä jälleen yhden “lower high:n”.

Tästä 0,67 tasosta läpi alaspäin meneminen hillitsee toistaiseksi odotuksiamme etherin suhteellisen laskusuunnan päättymisestä. Jatkamme asian seuraamista ja palaamme siihen, mikäli ether alkaa osoittaa vahvistumisen merkkejä. Toistaiseksi etheriä on kuitenkaan vaikea nähdä erityisen houkuttavana sijoitusvaihtoehtona kryptomarkkinan sisällä.



Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.

Alla oleva sisältö näkyy vain Kvarn X Pro -asiakkaille.

Tutustu Pro-asiakkuuteen ja sen etuihin täällä.

Kirjaudu sisään

Lähetimme sinulle 6-lukuisen kirjautumiskoodin.
Tarkista sähköpostisi ja liitä koodi alle.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.

Kirjaudu ulos