23.8.2024
I
Pulse

Kryptomarkkina osakkeita jäljessä

Kryptomarkkina osakkeita jäljessä

Viimeinen viikko on markkinalla menty loivan nousujohteisesti. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin (BTC) kurssi nousi noin neljä prosenttia, ja toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin (ETH) kurssi noin kaksi prosenttia. Lisäksi muun kryptomarkkinan (poislukien suurimmat stable coinit) yhteenlaskettu kokonaisarvo (TOTAL3-USDT-USDC) nousi noin kahdeksan prosenttia.

Tämä viikkotasolla varsin hyvältä näyttävä kurssinousu on kuitenkin syytä kontekstoida. Viime viikon torstai oli kryptomarkkinalla paikallinen pohja, ja viimeisen viikon nousu paluuta tästä pohjasta. Kahden viikon tarkastelussa kryptomarkkinan kokonaisarvossa (TOTAL) ei käytännössä ole tapahtunut muutosta, ainoastaan pääoman kiertoa bitcoinin ja etherin kehittyessä markkinan keskiarvoa heikommin ja alt-coinien markkinan keskiarvoa vahvemmmin.

Alt-coinien vahvistuminen viimeisen kahden viikon aikana on puolestaan syytä asettaa viime kuukausien kontekstiin. Alt-coinit ovat toukokuun alusta lähtien olleet suhteellisen jyrkässä laskutrendissä bitcoiniin nähden. Tämä lasku saavutti ainakin paikallisen pohjan elokuun alussa nähdyssä jyrkässä kurssipudotuksessa, minkä jälkeen alt-coinit ovat vahvistuneet bitcoinia vastaan. Toistaiseksi pidämme tätä kuitenkin vain pohjan jälkeisenä pomppuna, emmekä vielä erityisen vakuuttavana merkkinä alt-coin-markkinan vahvuudesta bitcoinia vastaan.

Kryptomarkkina osakkeita jäljessä

Kryptomarkkina  on siis viimeisen kahden viikon ajan liikkunut vain poikkisuunnassa ilman selkeää trendiä. Tämä tuo meidät tämän kertaisen Pulse-uutiskirjeemme pääteemaan.


Viimeisten kahden viikon kryptomarkkinan sentimentin voisi tiivistää kysymykseen: “Kurssien pitäisi nousta, miksi eivät nouse?

Sijoitusmarkkinoilla on ollut nähtävissä paljon elementtejä, jotka normaalisti viestivät markkinoiden kasvaneesta riskinottohalusta. Ilmeisin näistä on ollut osakekurssien vahva nousu. Oheisessa graafissa NDX-indeksi ja sen kanssa tyypillisesti korreloiva Bitcoinin kurssi.

Graafista voidaan nähdä, että Nasdaqin noustessa Bitcoin on takellellut poikittaisliikkeessä.

Korkomarkkinalla on nähtävissä samanlaisia merkkejä. Korkeatuottoisten yrityslainojen rahastojen kurssien nousu kertoo usein markkinan riskinottohalukkuuden kasvamisesta, ja usein korreloi bitcoinin kanssa. Alla olevassa graafissa korkeakorkoisia rahastoja edustamassa iSharesin HYG.


Tarina on pitkälti sama kuin Bitcoinin ja Nasdaqin suhteessa.

Kolmantena näytekappaleena tarkastelemme usein käyttämäämme EURUSD-valuuttaparia. Dollarin heikkeneminen kertoo usein kasvaneesta riskinottohalukkuudesta, minkä vuoksi EURUSD usein korreloi bitcoinin kurssin kanssa.

Tarina on jälleen sama. EURUSD raketoi, BTCUSD takeltee poikittaisliikkeessä.


Mistä on kysymys?

Vaatisi kohtuutonta itseluottamusta sanoa, että me voimme varmuudella kertoa mistä tämä ilmeinen diskrepanssi johtuu. Voimme kuitenkin tarjota kaksi vaihtoehtoista selitystä, joille molemmille olisi looginen peruste.

Ensimmäinen selitys olisi, että kryptomarkkinan vaisu kehitys muiden riskillisten omaisuusluokkien raketoidessa kertoo yksinkertaisesti sektorin suhteellisesta heikkoudesta. Tätä tulkintaa tukee se laajempi viitekehys, jossa kryptomarkkina ei ole pian puoleen vuoteen pystynyt merkittäviin kurssinousuihin, vaikka osakemarkkina on jatkuvasti puskenut ylöspäin. Oheisessa graafisssa bitcoinin kurssi ja NDX-indeksi huhtikuun alusta, laskevine ja nousevine 50 päivän keskiarvoineen.

Bitcoinin ja Nasdaqin välisen trendin kääntyminen näkyy vielä selvemmin tarkasteltaessa niiden välistä suhdetta. Huhtikuun lopusta alkaen bitcoin on systemaattisesti heikentynyt Nasdaqia vastaan.

Tämä trendi antaisi siis perusteita tulkinnalle, jonka mukaan kryptomarkkinan hetki riskillisten omaisuusluokkien keihäänkärkenä olisi yksinkertaisesti mennyt tältä erää ohi. Tämän vuoksi markkinoiden riskinottohalukkuudesta huolimatta pääomat eivät ohjatuisi aiemmin tänä vuonna nähdyn kaltaisessa suhteessa kryptomarkkinaan, ja seurauksena näemme kryptomarkkinan heikkenevän suhteessa muihin riskillisiin omaisuusluokkiin.

Toisen mahdollisen tulkinnan edustaja saattaisi tässä kohtaa todeta:

“Eipä vielä hypätä johtopäätöksiin”.

On syytä pitää mielessä elokuun alussa osake- ja kryptomarkkinoilla nähty lyhytaikainen kurssiromahdus.

Tämä johtui monien sijoittajien samaan aikaan tekemästä merkittävästä riskitason alentamisesta.

Tämä tulkinta lähtisi siitä, että reilut kaksi viikkoa tapahtuneen jälkeen olemme vielä toipumassa tästä markkinoiden “de-riskingista”. Pääoma olisi siis vasta palaamassa riskillisimpiin omaisuuseriin. Usein tämä tapahtuu riskikäyrällä edeten, eli esimerkiksi S&P 500-indeksin osakkeisiin, sitten NDX-indeksiin, tämän jälkeen edelleen riskillisimpiin kohteisiin kuten bitcoiniin ja lopulta alt-coinien kaltaisiin hyvin korkean riskin kohteisiin riskikäyrän päässä. Tämä tyypillinen järjestys huomioiden ei siis olisi yllättävää, että kryptomarkkina on viimeisen kahden viikon aikana vielä kehittynyt osakemarkkinaa heikommin.

Tämän tulkinnan kannattaja voisi osoittaa viime viikon torstain (15.8.2024) BTC/NDX-suhteen aallonpohjaksi ja todeta bitcoinin alkaneen siitä asti vahvistua Nasdaqia vastaan, nousten viime päivinä kymmenen päivän liukuvan keskiarvonsa yläpuolelle, mitä voisi pitää ensimmäisenä toivon pilkahduksena nousutrendin alkamisesta.

Meillä on siis käsissämme kaksi vaihtoehtoista tulkintaa:


1. Kryptomarkkina ei ole lähtenyt nousuun osakemarkkinoiden nousutrendistä HUOLIMATTA.
2. Kryptomarkkina ei ole VIELÄ lähtenyt osakemarkkinan tavoin nousutrendiin.


Kummasta sitten on kysymys? Tähän luultavasti saamme vastausta seuraavien viikon-kahden aikana.
Asian seuraamiseen voimme ensisijaisesti suositella edellä esittämämme BTC/NDX-suhteen seuraamista. Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen dollarimääräiset kurssit ovat alttiita saamaan häiriötä osakemarkkinan mahdollisesta kovan nousun jälkeisestä korjausliikkeestä. Tällainen pieni liike alaspäin ei olisi yllättävää, ja Relative Strength Indexin perusteella saattaa juuri kirjoitushetkellä (to 22.8.2024 klo 19.15) olla alkanutkin.

Osakemarkkinan pienet nytkähdykset alaspäin todennäköisesti vievät myös kryptovaluuttojen dollarimääräisiä kursseja alaspäin, mikä voi vaikeuttaa kryptomarkkinan suhteellisen vahvistumisen havaitsemista. Mikäli taas bitcoin pystyy säilyttämään suhteellisen vahvuutensa Nasdaqia vastaan, olisi se merkki kryptomarkkinan suhteellisesta resilienssistä, ja pitäisi yllä toiveita nousutrendistä myös kryptomarkkinalla. Lyhyen aikavälin graafin perusteella tämän päivän (torstai 22.8.2024) osakkeiden notkahduksen toistaiseksi vähäinen vaikutus bitcoinin kurssiin viittaisi, että juuri tätä resilienssiä saattaisi ehkä löytyä.

Tilanne siis on siis varsin kimurantti ja samalla mielenkiintoinen. Seuraamme kryptomarkkinan kehitystä tarkasti ja palaamme asiaan jälleen seuraavassa Pulse-uutiskirjeessämme, joten pysythän kuulolla!


Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.

Alla oleva sisältö näkyy vain Kvarn X Pro -asiakkaille.

Tutustu Pro-asiakkuuteen ja sen etuihin täällä.

Kirjaudu sisään

Lähetimme sinulle 6-lukuisen kirjautumiskoodin.
Tarkista sähköpostisi ja liitä koodi alle.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.

Kirjaudu ulos