4.10.2024
I
Pulse

Kryptomarkkina kääntyi laskuun


Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.

Avainluvut

Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty jyrkässä laskusuunnassa. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi laski noin kuusi prosenttia. Toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin kurssi laski noin yksitoista prosenttia, samoin muun kryptomarkkinan kokonaisarvo (poislukien suurimmat stablecoinit).



Bitcoinin kurssin pitäessä pintansa hieman muuta markkinaa paremmin, bitcoin-dominanssi nousi viikon aikana reilun prosentin. ETH/BTC-suhde sen sijaan tuli viikon aikana alaspäin yli viisi prosenttia.



Kvarn X-kaupankäyntipalvelun token-valikoimasta laskusuuntaisella viikolla plussalle pääsivät Tronin TRX (+2%), XDC (+2%) ja Aptoksen APT-token (+0,4%). Viikon kovimpia kurssilaskuja puolestaan nähtiin Starknetin STRK-tokenilta (-27%), Arweaven AR-tokenilta (-23%) ja NEAR Protocolin Nearilta (-21%).


Markkinakommentti


Yhdysvaltain keskuspankin kaksi viikkoa sitten ilmoittamasta 0,50 prosenttiyksikön ohjauskoron laskusta alkanut kryptomarkkinan nousuralli saavutti huippunsa viikonlopun aikana. Käänne ei ollut aivan yllättävä, sillä kurssien kääntymistö edeltänyt nousu oli varsin raju, mikä näkyy Relative Strength Indexin nousemisena yliostetuksi.

Nousurallin saavuttaessa hetkellisen ylikuumenemisen viikonloppuna, alkoi markkinasentimentti nopeasti viiletä geopoliittisten jännitteiden Lähi-Idässä samaan aikaan kasvaessa. Tämä yhdistelmä laukaisi tiistaina jyrkän kurssipudotuksen, joka pyyhki valtaosan ohjauskoron laskun jälkeisistä kurssinousuista.

Bitcoinin kurssilla on syyskuulta takanaan ns. “higher low” (noin 53 000 dollaria, verrattuna elokuun 49 000 dollarin pohjaan). Perusoletuksemme on, että tämä orastava pidemmän aikavälin nousutrendi tulisi jatkumaan, ja että sen sisällä tapahtuvassa lyhyemmän aikavälin laskutrendissä siis pysyttäisiin 53 000 dollarin yläpuolella. Toistaiseksi emme kuitenkaan näe syitä odottaa aivan välitöntä laskutrendin kääntymistä. Seuraamme tilannetta tarkasti ja palaamme siihen tulevissa Pulse-uutiskirjeissämme.

Markkinoiden riskinottohalukkuus edelleen laskussa?

Toukokuussa 10.5.2024 otsikomme Pulse-uutiskirjeemme otsikolla “Markkinoiden riskinottohalukkuus taittumassa?”.

Kirjoituksessamme esitimme hypoteesin, että pitkään nousussa ollut markkinoiden riskinottohalukkuus ja korkeariskisten omaisuusluokkien erityisen hyvä kurssikehitys saattaisi olla tulossa päätökseensä.

Päätimme analyysimme kappaleeseen:

“Mikäli esitetyt kolme tulkintaamme ovat oikeat, viittaisi se tilanteeseen, jossa markkinoiden riskinottohalukkuus olisi hiljalleen taittumassa. Korkeimman riskin bitcoin olisi jo alkanut heikentyä matalamman riskin kohteisiin verrattuna. Mikäli hypoteesi pitäisi paikkansa, seuraavaksi näkisimme Nasdaq-indeksin alkavan heikentyä S&P 500-indeksiä vastaan. Tämän jälkeen tai samanaikaisesti näkisimme myös S&P 500-indeksin kääntyvän laskuun.

Toukokuun uutiskirjeemme oli ennakoinnissaan vahvasti etunojaa ottava, sillä kirjoitushetkellä riskilliset omaisuuserät olivat, ainakin dollarikurssein mitattuna, varsin vahvassa nousukiidossa.

Noin viisi kuukautta myöhemmin on sopiva hetki katsoa, kuinka tälle hypoteesille on käynyt.

Aloitamme tarkastelun suurimmasta kryptovaluutta bitcoinista. Hypoteesimme bitcoinoin osalta kuului “Korkeimman riskin bitcoin olisi jo alkanut heikentyä matalamman riskin kohteisiin verrattuna.

Muutama viikko uutiskirjeemme julkaisujen jälkeen bitcoinin kurssi noin 1,5 vuotta nousussa ollut 100 päivän keskiarvo kääntyi laskusuuntaan, jossa se on pysynyt tähän hetkeen saakka.

Verrattaessa bitcoinin suhteellista arvostusta teknologiaosakkeita kuvaavaan Nasdaq 100-indeksiin (NDX), käänne on ollut vielä terävämpi. Näyttää siis että ainakin kryptovaluuttojen osalta markkinoiden riskinottohalukkuus todella taittui loppukevään ja alkukesän aikana noususta laskuun.

Seuraavaksi vertaamme teknologiaosakkeiden (NDX) arvostusta osakkeiden yleisindeksi S&P 500:aan (SPX). Teknologiaosakkeiden katsotaan usein edustavan yleisindeksiä korkeariskisempiä sijoituskohteita, joten näiden indeksien suhteen voisi olettaa indikoivan markkinoiden riskinottohalukkuutta.

Tässä tarkastelussa voimme nähdä, että NDX/SPX-suhde teki toukokuun jälkeen vielä yhden suuren huipun heinäkuussa. Tämän jälkeen suhdeluku kääntyi laskuun, ja on viettänyt viimeiset kymmenen viikkoa sadan päivän keskiarvonsa alapuolella. Kaksi viikkoa sitten saatu Yhdysvaltain keskuspankin ilmoitus ohjauskoron laskemisesta 0,50-prosenttiyksiköllä ei ainakaan vielä ole tuonut tähän trendiin selkeää käännöstä, vaan toistaiseksi tuottanut ainoastaan uuden “lower high:n” elokuiseen huippuun verrattuna.


Alkuperäisen hypoteesimme NDX-indeksiä koskeva osuus kuului “seuraavaksi näkisimme Nasdaq-indeksin alkavan heikentyä S&P 500-indeksiä vastaan”. Näyttää siltä, että tämä osuus hypoteesistamme on toteutunut.

Kolmantena tarkastelemme hypoteesimme viimeistä osuutta, joka kuului: “Tämän jälkeen tai samanaikaisesti näkisimme myös S&P 500-indeksin kääntyvän laskuun.”


S&P 500-indeksi teki juuri viime viikolla kaikkien aikojen huippulukemansa, joten on aivan ilmeistä, että se ei ole vielä kääntynyt laskuun.

Samaan aikaan voimme kuitenkin huomata, että SPX-indeksi nousun nopeus on selkeästi hidastunut. Tämä näkyy esimerkiksi alla olevan, viikkotason kurssikehitystä kuvaavan graafin Relative Strength Indexin (RSI) “bearish divergencena”. RSI on myös heinäkuusta alkaen tehnyt matalampia huippuja ja matalampi pohjia, eikä ole pystynyt nousemaan 14 viikon liukuvan keskiarvonsa (keltainen viiva) yläpuolelle.


Emme voi sanoa, että mikään näistä havainnoista tarkoittaisi, että S&P 500-indeksin kääntyminen olisi väistämätöntä tai ehkä edes todennäköistä. Toteamme kuitenkin, että mikäli S&P 500-indeksin olisi kääntymässä, sen kehitys ennen kääntymistä todennäköisesti näyttäisi suunnilleen tämän kaltaiselta. Jos vertaamme viime kuukausien kurssikehitystä vuoden 2021 kurssihuippuun, yhtäläisyydet ainakin Relavive Strength Indexin valossa näyttävät silmiinpistäviltä.


Korostamme edelleen, että tämä ei tarkoita, että osakemarkkinan käänne olisi välttämättä tulossa. Kurssinousun hidastuminen on kuitenkin arviomme mukaan kesän aikana tehnyt siitä skenaariosta ensisijaisesti enemmän kuin vähemmän todennäköisen.

Miksi tällä on väliä?

Puhtaasti kryptomarkkinaa ja vähemmän makrotaloutta seuraavalle lukijalle saattaa jäädä epäselväksi, miksi osakeindeksien välisiä suhteita ja näiden RSI-lukemia kannattaisi tulkita tällaisellä pikkutarkkudella.
Emmekö juuri nähneet bitcoinilta uuden “higher high:n”, juuri aloitetut koronlaskut tarkoittavat lisää likviditeettiä, ja bitcoin-halvingin jälkeiset vuodet ovat olleet perinteisesti olleet kovia nousuvuosia?

Kaikki edellä sanottu on totta. Kehoitamme kuitenkin ajattelemmaan asiaa myös tästä näkökulmasta:

S&P 500-indeksi edustaa riskinottohalukkuuden näkökulmasta  sijoitusmarkkinoiden riskisempien kohteiden  “viimeistä linnaketta”, johon korkeariskisemmistä kohteista vetäydytään kun riskinottohalukkuus vähenee. Sen nousu on korkeariskisemmille sijoituskohteille välttämätön ehto, mutta ei likipitäenkään riittävä ehto. Se, että S&P 500 kehittyy paremmin, kuin Nasdaq 100 tai bitcoinin kurssi, on itsessään vahva signaali “risk off”-sentimentistä. S&P 500-indeksin kääntyminen laskusuuntaan kertoisi markkinoiden totaalisesta “risk off”-tilasta, jossa korkeamman riskin sijoituskohteiden arvostuksissa (sekä dollarimääräisissä että suhteellisissa) nähdään huomattavia korjauksia alaspäin.


Pidämme S&P 500-indeksin kiihtyvää nousua siis edellytyksenä sillä, että korkeariskisemmissä sijoituskohteissa, kuten kryptovaluutat, voitaisiin nähdä suotuisaa kurssikehitystä. Havainnollisuuden vuoksi muistutamme, että kryptomarkkinan maaliskuisen kurssihuipun jälkeen S&P 500-indeksi on noussut noin 10%, eli noin 20% vuotuista tahtia.

Historiallisiin tuottoihin verrattuna 20 prosentin vuotuista nousua pidettäisiin erinomaisena. Tällä hetkellä se, hieman erikoisesti kyllä indikoi hidastuvaa nousua, mikä ei ole ollut riittävää kryptovaluuttojen kurssinousun ylläpitämiseksi.

Yhteenvetona toteamme:

1. Toukokuussa esittämämme hypoteesi markkinoiden riskinottohalukkuuden taittumisesta näyttää tähän asti toteutuneen.

2. Mikäli osakemarkkinoiden kehityksestä haluaa vetää johtopäätöksiä kryptomarkkinoiden lähitulevaisuuden näkymistä, on hyvä tiedostaa, että pelkkä osakkeiden noususuunta ei todennäköisesti ole kryptomarkkinan nousulle riittävä olosuhde. Noususuuntaisen markkinan lisäksi tarvitaan noususuuntaa myös NDX/SPX-suhteessa, sekä mielellään osakeindeksien nousun kiihtymistä.

3. Mikään edellä sanottu ei ole tarkoitettu ennustukseksi tulevasta. Tarkoitus on vain ilmentää, että toukokuun jälkeen markkinan riskinottohalukkuus näyttää olleen laskussa. Muutos tähän asian tilaan saattaa tulla milloin tahansa.

Jatkamme markkinoiden riskinottohalukkuuden tulkitsemista tulevissa Pulse-uutiskirjeissämme ja pidämme sinut ajan tasalla, joten pysythän kuulolla!


Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.

Alla oleva sisältö näkyy vain Kvarn X Pro -asiakkaille.

Tutustu Pro-asiakkuuteen ja sen etuihin täällä.

Kirjaudu sisään

Lähetimme sinulle 6-lukuisen kirjautumiskoodin.
Tarkista sähköpostisi ja liitä koodi alle.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.

Kirjaudu ulos