13.3.2025
I
Pulse

Joko korjausliikkeen pohja nähty?

Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.

Viikon avainluvut

Viimeinen viikko on menty kryptomarkkinalla laskusuunnassa. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi laski noin kahdeksan prosenttia, ja toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin peräti noin kuusitoista prosenttia. Muun kryptomarkkinan kokonaisarvo (pois lukien suurimmat stable coinit) laski noin yksitoista prosenttia.

Bitcoinin kurssin pitäessä laskuviikolla pintansa muuta kryptomarkkinaa paremmin, kohosi bitcoin-dominanssi noin yhden prosentin. Etherin kurssin puolestaan kehittyessä niin bitcoinia kuin alt-coin-markkinaakin heikommin, nähtiin ETH/BTC-suhteessa peräti yhdeksän prosentin pudotus.

Kvarn X-kaupankäyntipalvelun tokeneista laskuviikon harvoja kurssinousijoita olivat TIA (+3%) ja PEPE (+2%). Viikon kovimmat kurssilaskut puolestaan tekivät ONDO (-28%), JASMY (-25%) ja RNDR (-21%).

Joko osakemarkkinalla pohja?


Kryptomarkkinan viimeisten viikkojen alavireen pääsyy on ollut sijoitusmarkkinoiden yleinen, melko nopeasti riskiä kaihtavaksi muuttunut tunnelma. Muun muassa Yhdysvaltain nopeassa tahdissa ilmoittamat, asettamat ja perumat tuontitullit ovat saaneet sijoittajat varsin varovaisiksi, mikä näkyy riskitasojen alentamisina.


Näkemyksemme mukaan kryptomarkkina vaikuttaa tässä “risk-off”-tunnelmassa lyhyellä tähtäimellä ensisijaisesti matkustajalta osakemarkkinan määrittämässä kyydissä. Tämän vuoksi uskomme, että kryptotreidaajan kannattaa tällä hetkellä pitää osakemarkkinaa tavallistakin tarkemmin silmällä.

Ehkä selvimmin markkinoiden  riskinoton väheneminen  on näkynyt teknologiaosakkeissa, joita edustava Nasdaq Composite-indeksi (IXIC) on tullut muutamassa viikossa alaspäin noin kaistoista prosenttia.



Markkinasentimentin käännöksen jyrkkyyttä kuvaa esimerkiksi., että Nasdaqin Relative Strength-indeksi putosi alkuviikosta alemmaksi kuin se kävi esimerkiksi elokuussa Japanin keskuspankin koronnoston laukaisemassa, jälkikäteen “Yenmageddoniksi” nimetyssä äkkipudotuksessa.


Isoista teknologiayhtiöistä esimerksiki Amazonin kurssi on muutamassa viikossa pudonnut noin kaksitoista prosenttia, Nvidian kurssi noin kuusitoista ja Teslan peräti noin 32 prosenttia.

Näin jyrkkä kurssipudotus saa luonnollisesti kysymään, olisiko osakemarkkina jo päätynyt ylimyydyksi, ja voisiko seuraavaksi olla edessä mahdollisesti kryptotreidaajaakin hyödyttävä pomppu takaisinpäin?

Ensimmäisenä on tehtävä selväksi, että mitään yksiselitteistä merkkiä tällaisen pompun alkamisesta ei ole. Niin osakkeiden yleisindeksi S&P 500 kuin teknologiaindeksi Nasdaq Compositekin ovat vielä laskevien viiden päivän keskiarvojensa alapuolella.

Jos tilanteen arvio pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, toteaisimme, että mitään vakavasti otetettavaa merkkiä kurssipudotuksen jälkeisestä pompusta ei vielä ole nähty.


Mikäli kuitenkin halutaan spekuloida hieman enemmän ja etsiä varhaisia merkkejä siitä, että käänne saattaisi olla käsillä, voisi sellaisia olla mahdollista löytää teknologiaindeksi Nasdaqin ja yleisindeksi S&P 500 välisestä suhteesta.

Mikäli asetamme teknologiaindeksi Nasdaqin ja yleisindeksi S&P 500 vastakkain, voimme nähdä  että viimeiset kaksi päivää teknologiaosakkeet ovat hieman vahvistuneet yleisindeksiä vastaan.

Teknologiaosakkaiden vahvistumien yleisindeksiä vastaan kertoo usein markkinoiden kasvavasta riskinottohalukkuudesta. Tässä tapauksessa viitteet IXIC/SPX-suhteen kääntyminen voisi olla ensimmäinen merkki pudotuksen pohjan saavuttamisessa, vaikka se ei vielä indeksien absoluuttisissa lukemissa näy.

Vasta-argumentti tälle speklulaatiolle voisi olla, että aikavälillä 21.2.-3.3. teknologiaosakkeet heikkenivät todella jyrkästi yleisindeksiin nähden. Tällaisessa tapauksessa Relative Strength Indexin nousu kertoo  vasta laskun hidastumisesta, ei vielä kääntymisestä noususuuntaan.

Teknologiaosakkeiden viime päivien suhteellinen vahvistuminen on siis vasta varsin heikko signaali, ja olisimme varovaisia tekemään suuria liikkeitä sen perusteella. Se on kuitenkin ensimmäisiä valon pilkahduksia muutoin viime viikkojen melko brutaalissa korjausliikkeessä, ja antaa useaan viikkoon ensimmäisiä syitä alkavaa vakavammin varautumaan mahdolliseen pomppuun.

Seuraavina merkkeinä korjausliikkeen päättymisestä sopisi seurata IXIC/SPX-suhteen lisäksi luonnollisesti sitä, lähtevätkö osakeindeksien absoluuttiset kurssit noususuuntaan. Minimitasona lisäjohtopäätösten tekemiseen voi pitää esimerkiksi viiden päivän liukuvien keskiarvojen ylittymistä.


Lopuksi on syytä muistuttaa, että vaikka osakemarkkina alkaisi osoittaa merkkejä pompusta, on syytä pitää mielessä että vähänkään pidemmän aikavälin tarkastelussa olemme vastikään alkaneessa selkeässä laskutrendissä. Tämä näkyy selkeästi esimerkiksi viikkotason tarkastelussa.

Viikkotason trendin ollessa alaspäin, perusoletuksenamme suhtaudumme päivätasolla nähtäviin pomppuihin lähtökohtaisesti lyhytaikaisina poikkeamina jatkuvasta trendistä. Tämä tarkoittaa, että mahdollista pomppua kannattaa seurata melko tarkasti ja olla valmis hyppäämään pois sen kyydistä ketterästi ja matalalla kynnyksellä, jos suunta kääntyy takaisin alaspäin.

Entä kryptot?


Tässä uutiskirjeessä olemme käsitelleet toistaiseksi vain osakemarkkinaa, sen laskutrendiä ja mahdollista pomppua. Entäpä sitten kryptomarkkina?

Lähtöoletuksemme on, että lyhyellä tähtäimellä kryptovaluuttojen kurssit seuraisivat melko tarkasti osakemarkkinan liikkeitä. Juuri nyt emme näe uusia kryptospesifejä katalyytteja, jotka riittäisivät vetämään kryptomarkkinaa ylöspöin ilman osakemarkkinan tarjoamaa myötätuulta. Niin kauan kuin osakemarkkinan ei anna merkkejä liikkeistä ylöspäin, ovat odotuksemme kryptomarkkinan suhteen varsin varovaiset.

Mikäli osakemarkkinalla nähtäisiin pomppua ylöspäin, olisi se toki myönteinen asia kryptomarkkinalle ja lähtökohtaisesti odottaisimme liikkeitä ylöspäin. Näiden liikkeiden kokoluokan suhteen odotuksemme ovat kuitenkin melko varovaiset. Kryptomarkkina on viime viikkoina osakkeiden pudotessa pitänyt pintansa yllättävänkin hyvin. Tämä voidaan havaita esimerkiksi asettamalla bitcoinin kurssi Nasdaq Composite-indeksiä vastaan.

Tämän suhteellisen vahvuuden kääntöpuoli on, että kryptomarkkina näyttää mielestämme tällä hetkellä varsin korkealle arvostetulta. BTC/IXIC-suhde on parhaillaan samoissa lukemissa kuin se oli marraskuun puolivälissä, kryptomarkkinan ollessa Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen varsin euforisissa tunnelmisssa.


Lähtöoletuksemme on, että suhteellisen arvostuksen ollessa jo tällä hetkellä näin korkea, liikkumavara ylöspäin olisi melko rajattu. Mielenkiintoista on nähdä, kunnioittaisiko bitcoinin kurssi esimerkiksi päivätason graafiin piirtymässä ollut trendiviivaa.

Lyhyeen tiivistettynä näkemyksemme siis on, että osakemarkkina alkaa näyttää ylimyydyltä, mutta toisaalta kryptomarkkina osakemarkkinaan nähden melko korkealle arvostetulta. Nämä kaksi näkemystä lähtökohtaisesti tasoittavat toisiaan, minkä vuoksi emme lähtökohtaisesti odota kryptomarkkinalta erityisen suuria liikkeitä seuraavan viikon kuluessa.

Mikäli suurempia liikkeitä nähtäisiin, olisi ilmeisin skenaario niiden syntymiseen se, että osakemarkkinat jatkaisivat laskuaan, ja kryptomarkkina korkeahko arvostus osakemarkkinaan nähden alkaisi purkautua. Tässä tapauksessa voisimme nähdä kryptomarkkinassa suurempiakin liikkeitä alaspäin.

Näillä mietteillä jätämme lukijan seuraamaan kryptomarkkinan varsin mielenkiintoista tilannetta ja osakemarkkinan mahdollisen pohjan muodostumista.

Me palaamme jälleen ensi viikolla Kvarn Pulse-uutiskirjeen merkeissä, joten pysythän kuulolla!

Alla oleva sisältö näkyy vain Kvarn X Pro -asiakkaille.

Tutustu Pro-asiakkuuteen ja sen etuihin täällä.

Kirjaudu sisään

Lähetimme sinulle 6-lukuisen kirjautumiskoodin.
Tarkista sähköpostisi ja liitä koodi alle.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.

Kirjaudu ulos